Menteri yang tak faham 1MDB diminta berhenti..


Menteri yang masih tidak memahami isu pelaburan 1Malaysia Development Berhad (1MDB) walaupun membuat keputusan bersama dalam mesyuarat Kabinet digesa supaya melepaskan jawatan.

Gesaan itu dibuat oleh Pengerusi Kelab Penyokong Barisan Nasional (BNBBC), Tan Sri Shahrir Abdul Samad.

Tegasnya, Kabinet Malaysia berasaskan prinsip tanggung jawab bersama dan mana-mana Menteri yang masih enggan memahami isu itu dianggap telah melanggari keputusan bersama.

“Prinsip Kabinet, prinsip tanggung jawab bersama dan keputusan yang diambil adalah keputusan kolektif dan bersama.

“Pilihankan ada, tiada siapa pun paksa jadi menteri…itu tak jadi masalah, kalau ada Menteri yang kata tak faham tapi keputusan telah dibuat, boleh keluar lah (Kabinet),” katanya.

Ahli Parlimen Gua Musang Tengku Razaleigh Hamzah atau Ku Li pada Isnin dilaporkan berkata, keseluruhan Kabinet perlu dipertanggungjawab atas masalah dihadapi 1MDB dan bukannya dibebankan kepada Perdana Menteri seorang sahaja.

Ku Li berkata jika Menteri Kabinet tidak sedar mengenai isu 1MDB, mereka sepatutnya membuat siasatan, bukannya menuding jari ke arah orang lain.

Mengulas lanjut, Shahrir yang juga merupakan Ahli Parlimen Johor Bahru berkata, jika Menteri Kabinet masih tidak memahami isu yang dihadapi 1MDB, mereka boleh berjumpa sendiri dengan Perdana Menteri sehingga berpuas hati (keputusan Kabinet).

“Kita diberi peluang untuk berbincang dan bertanya sampai kita puas hati. Kalau tak puas hati boleh pergi lagi jumpa Perdana Menteri tanya lagi dan tanya Kementerian Kewangan.

“Jika ada Menteri kata tak faham, cakaplah tak faham, tanyalah. Jangan sampai tak reti nak tanya, prinsip dalam Kabinet kita ada tanggungjawab bersama, kalau tak faham tanya lagi,” tegasnya.

Shahrir turut ditanya mengenai kesahihan dakwaan yang dibuat oleh Ku Li itu, bagaimanapun beliau hanya menyifatkan ia sebagai dakwaan semata-mata lapor Free Malaysia Today


Previous Post Next Post