Najib dan Pembohongan oleh Tun Mahathir Mohamad


Sebelum itu.. kita baca salah satu dari beberapa komen yang ditinggalkan dalam Blog Tun Mahathir bila Tun menulis tentang Najib dan Pembohongan ini..

Berikut adalah komen yang dimaksudkan itu..

Salam tun, 

Apa da jadi dengan BN/Ummo sekarang ni tun? makin lama makin melampau..Langsung tak da belas kasihan dekat golongan bawahan ketegori miskin. 

Kami rakyat setengah je kaya tapi bukan semua kaya mana pun.Gaji pun ada setengah tak sampai rm2000 habis leceh rm1200. zaman sekarang ni nak bijak menambung duit pun tak lepas.Cukup makan je. 

Sejak gst dilaksanakan gaji menteri naik rakyat duk bayar cukai2 hari.. Duit rakyat gi kemana? 

Pembangunan? pembangunan untuk orang kaya kut..agaknya la kut. macam kami ni kakitangan swasta gaji pun sikit lain laa kalau kakitangan kerajaan gaji tinggi.

Kerajaan duk umum gaji naik untuk kakitangan kerajaan je yg swasta ni ketinggalan la kebelakang. Tak ramai yg kerja kerajaan yg swasta ni banyak. kerajaan pun agak2 laa sikit. 

Harga barang duk naik duit pun makin kecil.Nak beli kereta pun tak mampu habis tinggi pun kami naik motor je.

Beli barang kat tesco ataupun giant plastic pun tak leh bagi.Suruh kami duk angkat banyak2 bubuh dalam raga motor.Barang jatuh sapa susah? 

Kami juga rakyat biasa yg merana. kerajaan sekarang ni langsung tiada perihatin kat rakyat.Terus terang cakap la diorang bukanya turun merasa kesusahan rakyat. 

Setiap kali piliharaya kerajaan BN menang harga barang naik dan naik. Kerajaan BN duk kutip duit rakyat duk bayar hutang yg kerajaan sendiri buat.

Sejak zaman pak lah sampai laa zaman najib macam tu laa juga. 

Cakap tak serupa bikin. 

Seksa gila laa kami rakyat ni.haiz..

Berikut pula adalah tulisan Tun dengan tajuk Najib dan Pembohongan..

1. Amatlah menyedihkan apabila saya dapati saya tidak dapat elak dari kenyataan bahawa Perdana Menteri membohong . Dalam kes wang 1MDB yang dikatakan telah dibawa balik dari Cayman Islands dan disimpan dalam bank BSI Singapura, jawapan tertulis oleh Perdana Menteri kepada soalan Parlimen tidak menepati kebenaran sama sekali.

2. Pembohongan yang pertama ialah tidak ada wang tunai 1MDB yang dibawa balik.

3. Kedua, tidak ada wang tunai yang dimasukkan ke dalam bank BSI di Singapura.

4. Ini jelas dari pindaan kepada jawapan yang pertama, iaitu bukan wang tunai berjumlah USD 1.103 billion (RM3.6 billion), dimasuk dalam bank BSI tetapi dokumen (surat pengakuan) yang disimpan dengan bank. Apa dia nya surat ini tidak dijelas tetapi yang jelas ialah ia bukan wang tunai.

5. BSI bank telah menyatakan selepas itu bahawa dokumen yang menyatakan simpanan dibuat oleh “Brazen Sky” anak syarikat 1MDB adalah palsu dan bukan daripadanya. Maka jelaslah kenyataan bertulis yang kedua oleh Najib kepada Parlimen bahawa yang disimpan adalah dokumen juga tidak benar.

6. BSI bank telah lapur kepada Monetary Authority of Singapore (MAS – Penguasa Kewangan Singapura) bahawa tidak ada wang 1MDB yang disimpan dengannya.

7. Pada kebiasaannya MAS melapur maklumat ini kepada Bank Negara. Ini jelas dari pengakuan bahawa kononnya lapuran ini tertakluk kepada protokol kerahsiaan antarabangsa (Egmont principles of information exchange) dan kehendak kerahsiaan di bawah seksyen 10 AMLA. Dari kenyataan ini adalah jelas bahawa Bank Negara telah terima lapuran Monetary Authority Singapore.

8. Tujuan merahsiakan tentulah kerana ada sesuatu yang tidak kena atau pembohongan yang telah dilakukan apabila Najib menjawab soalan bahawa wang tunai telah disimpan dengan bank BSI di Singapura.

9. Perbuatan “cover-up” atau menyembunyi kesalahan dalam urusan Kerajaan adalah salah di segi undang-undang.

10. Saya perturun di sini peruntukan dalam Malaysia Penal Code (Undang-undang Jenayah Malaysia) Section 218.

11. “Whoever being a public servant, and being as such public servant, charged with the preparation of any record or other writing, frames that record or writing in a manner which he knows to be incorrect, with intent to cause, or knowing it to be likely that he will thereby cause, loss or injury to the public, or to any person, or with intent thereby to save, or knowing it to be likely that he will thereby save any person from legal punishment, or with intent to save, or knowing that he is likely thereby to save any property from forfeiture or other charge to which it is liable by law, shall be punished with imprisonment for a term which may extend to three years or with fine or with both.”

12. Adalah jelas bahawa dalam kes wang tunai yang didakwa oleh Perdana Menteri dan pegawai-pegawai Kerajaan, Bank Negara dan 1MDB telah dibawa balik dari Caymans Islands dan disimpan di BSI bank di Singapura serta pindaan kepada jawapan pertama bahawa bukan wang tunai yang dibawa balik dan disimpan di Singapura, tetapi dokumen, kesemuanya tidak benar. Mereka yang membuat lapuran yang salah ini telah melanggar undang-undang jenayah Seksyen 218.

13. Perkara yang amat serius sedang berlaku. Wang syarikat milik Kerajaan yang dihutang dengan jaminan Kerajaan sebanyak tujuh billion (tujuh ribu million) Ringgit sudah tidak dapat dikesan di mana ia berada dan percubaan dibuat untuk membohongi Parlimen dan Negara berkenaan dengannya. Ada unsur jenayah berkenaan kes ini yang memerlukan siasatan oleh polis dan jika wang ini tidak juga dapat dikesan maka proses undang-undang hendaklah diambil terhadap semua pihak yang terlibat.

Tapi.. jangan takut Najib.. tak akan ada pihak yang berani nak siasat dan dakwa punyalah..

Lagi komen-komen menarik bacalah di Blog Tun Mahathir di SINI


Previous Post Next Post