Patutlah beratus juta dilabur untuk ESSCOM, penculik masih bermaharaja lela...


Kalau beginilah jawapan Shahidan Kassim mengenai penculikan di Sabah yang masih berterusan biarpun beratus juta RM telah dilabur untuk ESSCOM..

Aku cadangkan kepada Shahidan supaya menulis surat kepada kepala-kepala lanun yang sering datang menculik rakyat Malaysia di Sabah tu.. minta mereka tangguhkan dulu segala perancangan untuk menculik hingga segala kelengkapan yang di beli oleh Malaysia tiba atau siap..

Persoalannya dalam hal ini ialah dalam keadaan yang jelas sering diancam puak lanun itu kenapa negara masih memilih untuk membeli bot-bot atau kapal-kapal yang baru?.. kenapa tidak di beli yang second hand atau yang sudah sedia ada dalam pasaran?

Beli jet untuk 'keselamatan' Najib pandai pulak cari yang second-hand dah tu boleh pulak naik taraf hingga lebih RM28Juta.. untuk keselamatan rakyat tak boleh nak fikir pulak?

Laporan berkaitan..

Susulan insiden penculikan yang timbul semula di Sabah minggu lepas, Putrajaya hari ini mengakui beberapa aset yang dibeli bagi tujuan pemantauan keselamatan di perairan negeri itu tidak dapat digerakkan atas sebab tertentu.  
Bagaimanapun, Datuk Seri Shahidan Kassim berkata, pihak berkuasa masih menyiasat insiden terbaru di Sandakan itu, yang menimbulkan persoalan dan kritikan orang ramai bagaimana boleh berlaku di bawah Kawasan Keselamatan Khas Pantai Timur Sabah (Esscom).  
"Selepas kerajaan meluluskan peruntukan, kita tidak boleh menggunakan aset itu serta merta. Seperti kapal dan bot, ia mesti dibina terlebih dahulu," katanya, sambil menambah, ia memakan masa sebelum boleh digunakan.  
"Namun, kita akan fikirkan selepas ini, untuk membeli yang pasang siap," kata Shahidan membentangkan jawapan kementerian kepada usul persendirian yang dibawa Ahli Parlimen Tenom Datuk Raime Unggi berhubung langkah menangani isu penculikan di Sabah.  
Beliau juga berkata, kegiatan menculik dengan menuntut wang tebusan merupakan sebahagian daripada budaya masyarakat selatan Filipina.  
Katanya, faktor kemunduran ekonomi yang dihadapi rakyat negara tersebut antara penyumbang terhadap beberapa insiden penculikan yang berlaku di Sabah.  
"Budaya menculik dan meminta wang tebusan menjadi sebahagian budaya masyarakat selatan Filipina.  
"Ini kerana masalah ekonomi mereka yang menyumbang kepada aktiviti tersebut," kata Shahidan.

Beberapa siri penculikan berlaku di perairan negeri itu sejak beberapa tahun kebelakangan dan yang terbaru di sebuah restoran Khamis lepas, melibatkan seorang lelaki dan seorang wanita. 
 
Ia menimbulkan kegusaran orang ramai termasuk wakil rakyat Barisan Nasional dan pembangkang yang turut mempersoalkan fungsi Esscom ~ The Malaysian InsiderPrevious Post Next Post