Pemimpin UMNO tolak penstrukturan 1MDB, gesa pecat individu dalam 1MDB.. termasuk Njib ke?


Ada benarnya pepatah Cina yang berbunyi 'Ikan busuk deri kepalanya'.. kalau dah kepalanya busuk maka seluruh badan pun busuk..

Dalam hal 1MDB ni kalau nak dipecat seluruh Ahli Lembaga Pengarah yang terlibat, tak ada maknanya kalau yang jadi Penasihat masih orang yang sama..

Presiden UMNO Najib Razak, ketika ini adalah Pengerusi Lembaga Penasihat 1MDB, jadi kalau dikekalkan Najib tapi diganti semua Ahli Lembaga Pengarahnya.. memang tak ada makna langsung..

Sebab ikan tak mungkim mula membusuk dari ekornya..

Tapi persoalannya ialah beranikah Pemimpin-pemimpin UMNO yang sedia ada usulkan agar Najib dipecat dari menjadi Pengerusi Lembaga Penasihat 1MDB?

Jangan mimpilah...

Laporan berkaitan...

Walaupun komitmen diberi untuk memulihkan 1Malaysia Development Berhad (1MDB) menerusi cadangan penstrukturan, pemimpin Umno sebaliknya mahu tindakan drastik dan tegas diambil ke atas individu dalam syarikat yang menanggung beban hutang tersebut.

Laporan penstrukturan bakal dibentangkan dalam mesyuarat Kabinet minggu ini, namun pemimpin Umno bertegas dan memberi kata dua supaya individu bertanggungjawab dalam 1MDB, termasuk lembaga pengarahnya, dipecat.

Bagaimanapun, tidak jelas sama ada, ia termasuk Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak, yang ketika ini mempengerusikan lembaga penasihat 1MDB, atau tidak.

"Saya melihat kepada isu semasa, saya percaya perlu satu tindakan drastik diambil, selepas itu baru distruktur semula dan diambil siasatan," kata Ahli Parlimen Kinabatangan Datuk Bung Moktar Radin.

Ketua Umno bahagian dari Sabah itu berkata, jika tiada tindakan drastik diambil, isu itu tiada kesudahannya dan Putrajaya perlu terus menjawab kepada rakyat.

"Kalau tidak, ia akan lebih diperkatakan orang ramai, inilah langkah paling tepat," katanya kepada The Malaysian Insider.

Menteri Kewangan Kedua Datuk Seri Ahmad Husni Mohamad Hanadzlah Khamis lalu berkata, beliau yakin 1MDB boleh distruktur semula.

"Penstrukturan semula 1MDB... saya percaya kita boleh lakukan. Saya sedang menyiapkan laporan dan kemudian akan bentang kepada Kabinet minggu depan.

"Mungkin selepas itu kita akan umum langkah seterusnya untuk menstrukturkan 1MDB," katanya kepada pemberita di lobi Parlimen.

Husni berkata, penstrukturan semula itu akan melibatkan aset tenaga dan hartanah, sambil menambah beliau akan menjelaskan lebih lanjut selepas membentangkannya di Kabinet.

Husni berkata, beliau tidak mahu 1MDB tidak mampu melangsaikan pinjamannya kerana ia akan mempunyai "kesan sistemik" ke atas negara ini.

Beliau juga menasihatkan orang ramai agar tidak bimbang kerana syarikat itu hanya menghadapi "masalah aliran tunai jangka pendek" dan kerajaan akan menyelesaikannya.

Tekanan ke atas syarikat bermasalah tersebut semakin hangat diperkatakan terutama selepas tersebar klip video di mana Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin kelihatan mendesak supaya mereka yang berada dalam 1MDB dipecat.

Susulan pendedahan video tersebut, secara tidak langsung tekanan terhadap Najib yang juga penaung 1MDB semakin dirasai.

Pandangan Bung tersebut juga senada dengan Ahli Majlis Tertinggi Umno Datuk Seri Azalina Othman yang mahukan pengerusi 1MDB dan ahli lembaga dipecat.

"Tukar saja pengerusi 1MDB dan ahli lembaga. Selesai dengan orang dalam 1MDB yang betul-betul tidak membantu.

"Isu 1MDB adalah isu negara," katanya kepada The Malaysian Insider.

Sementara itu, Ketua Bahagian Kulim-Bandar Baharu Datuk Abdul Aziz Sheikh Fadzir mempersoalkan cadangan penstrukturan ke atas 1MDB memandangkan Majlis Tertinggi Umno sudah menyatakan pandangan mereka tentang 1MDB.

"Saya betul-betul mengharapkan yang saya dimaklumkan. Kebanyakan Majlis Tertinggi meminta presiden mengambil tindakan yang tegas terhadap lembaga pengarah 1MDB.

"Jadi, katakan semua suara ini sudah meminta tetapi 4 bulan tidak ada satu tindakan, suara paling tertinggi dalam parti sudah mendesak presiden untuk menggantung, memecat lembaga pengarah ini.

"Saya harap presiden ambil tindakan," kata ahli Parlimen Kulim Bandar Baharu itu kepada The Malaysian Insider.

Kedudukan Najib dalam parti selaku presiden Umno serta imejnya terjejas teruk akibat kemelut dalam 1MDB, sebuah syarikat yang diilhamkan beliau sendiri dan merupakan milik Kementerian Kewangan.

Bagaimanapun, di sebalik gesaan supaya tindakan tegas diambil terhadap 1MDB, Timbalan Ketua Bahagian Jerlun Datuk Othman Aziz mempersoalkan bagaimana mahu menyelesaikan dan mendapat jawapan daripada syarikat tersebut jika pemecatan dilakukan.

"Tindakan pecat tidak akan selesai masalah. Kalau sudah pecat, siapa yang menjawab dan menjelaskan tentang 1MDB?

"Sebaiknya ia distruktur semula, kemudian siasat dan tunggu laporan daripada Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC)," kata Othman kepada The Malaysian Insider.

Mengulas perkembangan semasa berhubung isu 1MDB, pemerhati politik yang juga bekas Ketua Pemuda Umno Wangsa Maju Shahbudin Husin melihat pembaharuan sokongan yang diperoleh Najib menerusi beberapa pertemuan dengan kepimpinan akar umbi Umno sebelum ini hanya bersifat sementara.

"Sokongan kepada Najib semasa mesyuarat lalu hanya sementara waktu saja.

"Serangan terhadap 1MDB dan Najib akan berterusan," katanya kepada The Malaysian Insider.

Mengenai terbocornya video terbaru melibatkan Muhyiddin, Shahbudin berkata ia isyarat pertembungan antara Najib dan timbalannya sudah memasuki fasa baharu.

"Ini isyarat yang Najib tidak selamat lagi, fasa baru perlawanan sudah bermula," katanya.

Pengkritik menjangkakan kemelut 1MDB akan menyebabkan krisis dalaman Umno sendiri akan menjadi lebih parah jika tidak diselesaikan segera.

Bekas perdana menteri paling lama berkhidmat, Tun Dr Mahathir Mohamad berulang kali membangkitkan tentang isu melibatkan 1MDB, yang merupakan senjata utama beliau dalam mengkritik dan membidas pentadbiran Najib.

Dr Mahathir membayangkan Umno dan Barisan Nasional akan hilang kuasa sekiranya Najib masih kekal menerajui parti pemerintah itu.

Pengarah Institut Asia Universiti Tasmania Dr James Chin berkata kekuatan Umno selama ini bergantung kepada kawalan mereka selaku kerajaan pusat sejak zaman kemerdekaan.

"Umno secara umumnya kuat kerana mereka menguasai kerajaan persekutuan, sebaik saja mereka kalah kerajaan pusat, mereka akan runtuh," katanya.

- See more at: http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/pemimpin-umno-tolak-penstrukturan-1mdb-gesa-pecat-individu-dalam-1mdb#sthash.qmcZ8P07.dpuf


Previous Post Next Post