Rahman Dahlan kantoikan pembohongan Shafie Apdal mengenai 1MDB


Menteri Kesejahteraan Bandar Dan Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Datuk Abdul Rahman Dahlan, menafikan dakwaan Menteri Kemajuan Luar Bandar Dan Wilayah Mohd Shafie Apdal bahawa anggota kabinet tidak dimaklumkan mengenai masalah syarikat pelaburan negara 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

Shafie semalam dilaporkan berkata “kabinet juga tidak jelas berhubung sesetengah isu berkaitan syarikat itu, Justeru, kami tidak boleh dipersalahkan.”

Sungguhpun tidak merujuk langsung kepada Shafie Apdal, twitter Rahman malam tadi menyatakan anggota kabinet beberapa kali diberi taklimat oleh Menteri Kewangan Kedua Datuk Husni Handazlah mengenai 1MDB.

Malah Rahman memuat naik muka hadapan buku “1MDB factsheet” yang diedarkan dalam mesyuarat kabinet termasuk info mengenai status terkini pelaburan, harta dan hutang 1MDB ada dimasukkan.

Tulisnya "Ini buku 1MDB Fact Sheet yang diedarkan kepada ahli mesyuarat kabinet. Kalau dibaca, insyallah dapat difahami.

“Sebenarnya isu 1mdb banyak kali dibincangkan dalam kabinet. Banyak info yang dimaklumkan oleh MK2. Buku factsheet juga ada diedarkan. Pandangan saya, tidak ada sebab kenapa isu tak cukup penerangan, tak ada penerangan atau tidak dimaklumkan dalam kabinet menjadi polemik”

Malah Rahman turut mendedahkan bahawa, dalam buku yang diedarkan beberapa bulan lalu turut mempunyai surat Menteri Kewangan Kedua yang meminta ahli kabinet yang mahukan info lebih atau penerangan lanjut agar menghantar pertanyaan terus kepada beliau.

"Buku itu ada surat MK2 yg minta ahli kabinet yang mahukan info lebih atau penerangan lanjut utk hantar pertanyaan mereka terus kpd beliau..

"Pandangan saya, tidak ada sebab kenapa isu tak cukup penerangan, tak ada penerangan atau tidak dimaklumkan dalam kabinet menjadi polemik.

"Buku 1MDB Fact Sheet itu diedarkan, kalau tak silap saya, lebih kurang dua bulan yang lalu dlm kabinet.


Kah..kah..kah... apa motif Shafie Afdal nie?.. dia baca atau tak baca apa yang terkandung dalam fact sheet mengenai 1MDB tu?

Malu weh!!.. letak jawatanlah!!

Sebahagian laporan datang dari MyKmut dan sebahagian lagi dari Twitter Abdul Rahman Dahlan


Previous Post Next Post