Eh?. Dah dilantik sebagai Pengarah Eksekutif KITAB pun kata PAS disisihkan lagi?


Betul-betul aku tak faham.. apakah makna 'PAS disisihkan' sebagaimana yang dinyatakan oleh Wakil Ulama Pulau Pinang, Mohd Hanif Harun dalam ucapannya semalam.

Katanya seperti yang dilaporkan The Malaysian Insider.. "PAS di Pulau Pinang menyokong sepenuhnya kepimpinan tertinggi perlu menilai semula tahaluf siyasi berdasarkan pengalaman yang mereka lalui di negeri ditadbir DAP.

"Pulau Pinang sebuah negeri yang diperintah Pakatan Rakayat (PR), parti PKR dan PAS disisihkan," katanya semasa permulaan perbahasan ucaptama Pemangku Ketua Dewan Ulama Datuk Mahfodz Mohamad di Taman Melewar Gombak.

Katanya lagi.. "Tahaluf siyasi itu sepatutnya difahami dengan kerjasama antara dengan parti lain dalam keadaan tidak menggadaikan prinsip parti sendiri.

Beliau turut membidas segelintir pemimpin dan ahli PAS yang dilihat terlalu mengagungkan tahaluf siyasi dengan membelakangi parti sendiri.

"Keadaan kita sekarang ini seolah-olah melebihkan parti lain. Seolah wala (taat) kita kepada parti lain selain memberi wala kepada presiden sendiri. Perkara ini jelas bila PAS bawa isu hudud ada kalangan kepimpinan sendiri tidak setuju dengan apa dibawa PAS.

"Kerana itu kami setuju bahawa adanya perbincangan dan tindakan diambil untuk menentukan bagaimana status kita dalam tahaluf siyasi kalau ke-6 syarat yang dikatakan mursyidul am PAS tidak dipatuhi maka tidak sah tahaluf siyasi," katanya lagi.. sepenuhnya bacalah di SINI


Disisihkan tu apa maksud sebenarnya?..

Kalau benar PAS disisihkan, aku yakin tak akan ada satu jawatan dalam GLC yang dikuasai Kerajaan Negeri Pulau Pinang akan diserahkan kepada PAS..

Beratus jawatan lantikan kerajaan negeri dipegang oleh PAS. Drp jawatan YDP MAINPP sehinggalah JKKK.  
Tiba-tiba wakil Pemuda PAS, ust Hanif Harun yang dilantik sebagai Pengarah Eksekutif KITAB ( Kolej Islam Teknologi Antarabangsa P.P) berkata dalam muktamar PAS, bahawa parti itu dianaktiri di P.Pinang. Maka, PAS perlu kaji hubungan dlm PR.  
Saya buntu memikirkan, jenis pemikiran golongan ustaz sebegini .....

Sebagaimana buntunya sahabat aku yang namanya Cikgu Zul yang menulis itu .. begitulah juga buntunya aku..
Previous Post Next Post