Huih!! Ramai rupanya Ahli PAS yang ada jawatan dalam Kerajaan Negeri Pulau Pinang...


Ingatkan sikit.. rupa-rupanya ramai ahli-ahli PAS Pulau Pinang yang berada dalam agensi-agensi dan GLC-GLC milik Kerajaan Negeri..

Jika di Selangor terdapat sekurang-kurangnya 5,000 ahli PAS yang memegang jawatan dalam agensi-agensi dan GLC-GLC milik Kerajaan Negeri.. di Pulau Pinang pula jumlahnya melebihi 1,000 orang..

Jumlahnya boleh dikatakan memang besar jika dibandingkan dengan jumlah Kerusi DUN yang pas kuasai di Pulau Pinang iaitu hanya 1..

Dan dalam masa yang sama ianya menunjukkan Pakatan Rakyat Pulau Pinang menghargai sumbangan PAS di negeri ini..

Selain itu dalam masa yang sama ianya menunjukkan kebodohan pemimpin PKR yang ada dalam negeri ini.. biarpun menguasai l0 Kerusi DUN.. jumlah ahli PKR yang berada dalam GLC tak seramai jumlah Ahli PAS..

Tapi.. orang kata.. macam mana nak ramai.. balik-balik muka depa tu yang dok dalam GLC, awat depa ingat depa hebat sangat ka?..

Ada apa jawatan semua depa saja nak sapu.. bila nak buat kerja serah kat orang bawah semuanya.. kerja depa.. membodek saja..

Tengok masa PRK Permatang Pauh baru-baru ni sudahlah.. semua nak jadi Pengarah, pakat nak tunjuk pandai kat Kak Wan..

Semua nak bagi arahan.. nak tunjuk pandai lah konon.. paling lawak.. bertanding kat tempat sendiri pun kalah mai Permatang Pauh nak ajar kami pulak..

Ini Permatang Pauh Lah!!.. dah lebih 8 PRU dan PRK jentera Pilihanraya PKR Permatang Pauh kami tempuh.. kalau setakat baru sepenggal jadi ADUN atau MP tu.. tak payah mai ajar kami lah..

Padahal masa PRU dulu.. depa menang bukannya sebab depa yang buat kerja.. orang bawah ni yang buat kerja.. tiba-tiba nak jadi Pengarah Jentera Pilihanraya pulak.. kah.. kah..kah...

Orang kata.. bukan aku kata... he..he..he..

Laporan berkaitan..

Jika PAS benar-benar memutuskan hubungan dengan DAP, ia akan hilang lebih 1,000 jawatan berkaitan kerajaan dalam kerajaan negeri Pulau Pinang. 
Ini akan menyebabkan PAS kehilangan apa jua pengaruh yang ia ada sekarang ke atas kerajaan Pulau Pinang. 
Menurut Timbalan Ketua Menteri I Mohd Rashid Hasnon, Pulau Pinang telah melantik kira-kira 1,100 ahli PAS dalam 290 jawatankuasa kampung di negeri itu. 
Walaupun jawatankuasa kampung cenderung mempunyai campuran anggota dari DAP, PKR dan ahli PAS, tetapi terdapat 56 jawatankuasa yang hampir eksklusif dianggotai ahli PAS. 
"Jika terdapat kira-kira 16 orang dalam setiap jawatankuasa, itu kira-kira 900 orang," katanya. 
Setakat ini, 15 ahli jawatankuasa kampung tertentu telah mengemukakan surat peletakan jawatan mereka, katanya. 
"Saya telah menerima surat peletakan jawatan mereka dan setiausaha yang berkaitan mengendalikannya sebelum menyerahkannya kepada jawatankuasa saya untuk tindakan seterusnya. 
"Peletakan jawatan belum muktamad. Ia akan dibincangkan oleh kabinet negeri," katanya. 
Jawatankuasa masjid 
Sementara itu, ahli exco yang bertanggungjawab bagi hal ehwal Islam Abdul Malik Abul Kassim berkata beliau tidak menerima sebarang surat peletakan jawatan dari ahli PAS yang menganggotai 200 jawatankuasa masjid di negeri itu. 
Jawatankuasa masjid juga dilantik oleh kerajaan negeri. 
Dalam muktamar PAS pada hujung minggu lalu, parti itu memutuskan untuk meminta jawatankuasa pusat dan majlis syura pusat memutuskan hubungan dengan DAP. 
Walaupun beberapa pemimpin PAS mendakwa perkara itu belum muktamad, yang lain berpendapat bahawa ia adalah fait accompli, kerana majlis syura dikuasai oleh pemimpin-pemimpin dalam Dewan Ulama, yang meluluskan resolusi yang sama. 
Setakat ini, bekas Timbalan Presiden PAS Mohamad Sabu telah berjanji untuk meletakkan jawatan sebagai ahli lembaga pengarah di Perbadanan Air Pulau Pinang dan Hub Halal Pulau Pinang. 
Berikutan itu, bekas ahli jawatankuasa pusat Datuk Mujahid Yusof Rawa telah meletakkan jawatan sebagai pengarah Yayasan Islam Pulau Pinang dan ahli lembaga Kolej Teknologi Islam Antarabangsa Pulau Pinang (KITAB). 
Senarai panjang 
Ahli PAS juga memegang jawatan penting lain dalam kerajaan Pulau Pinang. Ini termasuk Timbalan Pesuruhjaya PAS Pulau Pinang Datuk Mohd Salleh Man, setiausaha Mohd Fadzil Kemi, ketua pilihan raya Rosidi Hussain, Ketua Pemuda Afnan Hamimi Taib Azamudden, dan timbalan ketua muslimat Aida Yusof Rawa. 
Mohd Salleh, yang juga ADUN Permatang Pasir dan wakil tunggal PAS dalam Dewan Undangan Negeri, mempunyai sekurang-kurangnya empat jawatan dalam kerajaan negeri. 
Beliau mempengerusikan Majlis Agama Negeri Pulau Pinang (MAIPP) dan Zakat Pulau Pinang. Beliau juga menjadi ahli lembaga pengarah bagi Hub Halal Pulau Pinang dan Yayasan Islam Pulau Pinang. 
Mohd Salleh tidak memberi respons terhadap pertanyaan yang dihantar oleh Malaysiakini. Beliau sedang mengerjakan Umrah. 
Mohd Fadzil merupakan ahli Lembaga Pengarah Zakat Pulau Pinang dan dilantik sebagai pegawai media di pejabat Ketua Menteri Pulau Pinang pada tahun lepas, menggantikan Rosidi Hussain, seorang lagi ahli PAS. 
Rosidi, seorang peguam, kini menjadi ahli Majlis Agama Islam Pulau Pinang (MAIPP) dan menjadi ahli lembaga Perbadanan Pembangunan Belia Pulau Pinang (PYDC).
Afnan adalah ahli MAIPP dan menganggotai lembaga KITAB.
 
Aida adalah ahli lembaga pengarah Perbadanan Pembangunan Wanita Pulau Pinang.
PAS mempunyai dua orang ahli yang menganggotai Majlis Perbandaran Pulau Pinang dan dua lagi di Majlis Perbandaran Seberang Perai.
 
Empat lagi ahli PAS adalah penyelaras bagi pembayaran dana kerajaan negeri dalam kawasan pilihan raya BN di Penaga, Permatang Berangan, Sungai Dua dan Bayan Lepas ~ MalaysiakiniPrevious Post Next Post