Najib luluskan pembelian apartment di Australia yang terlebih bayar itu Pengerusi MARA kata?


Untuk mendapatkan kelulusan bagi pembelian sebuah blok apartment di Melbourne, Australia yang dibayar lebih dari harga pasaran sebanyak RM13.7 Juta itu ianya akan melalui empat peringkat..

Ianya perlu diluluskan oleh MARA Inc dan di bawa ke Majlis MARA untuk dan seterusnya di bawa ke kementerian Wilayah Luar Bandar dan di bawa ke Majlis Ekonomi yang dipengerusikan oleh Najib.

Malangnya dari empat pihak yang terbabit untuk meluluskan itu, satu pun dipercayai tidak menyemak langsung harga sebenar aparment tersebut..

Ataupun.. menyemak tapi buat-buat tak nampak?

Bila dah terbongkar dan dibongkar pula oleh media luar negara, Najib yang meluluskannya mengarahkan siasatan..

Katanya.. "Berkenaan dakwaan korupsi mengaitkan beberapa individu dalam pembelian hartanah di Melbourne, pihak berkuasa di sini akan menyiasat secara terperinci dakwaan tersebut, dan seandainya ada sebarang salah laku dan penyelewengan, tindakan akan diambil,"

Kenapa tidak disiasat sebelum meluluskan?


Kalau media luar tak siarkan tentu tak ada siapa yang peduli hal ni.... RM13.7 Juta dana milik rakyat lenyap begitu saja..

Laporan berkaitan..

Pengerusi Majlis Amanah Rakyat (MARA) Tan Sri Annuar Musa berkata pembelian sebuah blok apartment di Melbourne, Australia dilakukan mengikut prosedur dan mendapat kelulusan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak. 
"Urusan pembelian itu bermula pada 2012 dan diluluskan MARA Inc pada akhir 2012 dan di bawa ke Majlis MARA untuk kelulusan dan seterusnya di bawa ke kelulusan kementerian wilayah luar bandar dan di bawa ke Majlis Ekonomi yang dipengerusikan oleh perdana menteri dan dapat kelulusan. 
"Maklumat yang diberi ialah pihak Majlis mempertimbangkan untuk membeli dengan nilai harga pasaran," katanya. 
Annuar yang juga MP Ketereh berkata demikian dalam sidang media di ibu pejabat MARA hari ini. 
Beliau bagaimanapun berkata, pihaknya tidak mengetahui berhubung bayaran lebih sebanyak RM13.7 juta terhadap pembelian Dudley International House oleh MARA Inc lapor Malaysiakini


Mungkin.. setelah siasatan selesai isu ini akan dianggap sebagai bukan satu kesalahan.. sebab ianya bukan rasuah tapi komisyen...

Australia tahu apa?.. Ini Malaysialah!!.. sikit-sikit dikira rasuah.. kalau banyak macam tu komisyen namanya..


Previous Post Next Post