Nak desak tu jangan sampai nampak terdesak Khalid oiii...


Sepatutnya sebelum mengeluarkan kenyataan mengenai isu air di Selangor ni, Tan Sri Khalid berdiri dulu depan cermin tanya imej yang ada dalam cermin tu.. "kenapa semasa anda menjadi MB Selangor isu air ini tidak berakhir..?

Selain itu tanya juga imej yang ada dalam cermin tu.. "Enam tahun anda menjadi MB Selangor anda gagal untuk menyelesaikan isu air ini.. adakah adil jika anda mendesak MB Selangor yang sedia ada sekarang iaitu Azmin Ali menyelesaikannya dalam tempoh kurang dari setahun?

Kata Khalid dalam satu kenyataan yang dilaporkan oleh Malaysiakini ..

Sejak mengetuai pentadbiran negeri itu sehingga kini, Khalid mendakwa Azmin sengaja melambatkan proses pengambilalihan keempat-empat syarikat konsesi air dan gagal mengambil pelan tindakan terperinci menyelesaikan isu tersebut.

Susulan itu, Khalid berkata beliau difahamkan ada pegawai yang sebelum ini bertungkus-lumus menyempurnakan penyusunan semula industri air kini seolah-olah hilang punca tanpa hala tuju dan garis panduan yang jelas daripada Azmin.

"Sebaliknya, apa yang beliau mampu lakukan hanyalah melemparkan pelbagai kenyataan mengelirukan, dolak-dalih retorik, dakwaan tempang dan tuduhan tidak berasas terhadap pihak-pihak berkepentingan yang lain terutama Kerajaan Persekutuan.

"Sama ada beliau memang tiada kompetensi atau sebenarnya ada udang di sebalik batu,"

Khalid berkata rakyat terkejut dengan "ancaman" tindakan Puncak Niaga Holdings Berhad (PNHB) mahu membatalkan perjanjian jual beli dengan Pengurusan Air Selangor Sdn Bhd.

Selain itu, katanya PNHB juga mahu mengambil tindakan undang-undang untuk mendapatkan semula hutang tertunggak kerajaan Negeri yang dianggarkan mencecah RM4.97 billion pada 31 Mac 2015.

Jika kerajaan negeri gagal memuktamadkan Perjanjian Utama dengan Kerajaan Persekutuan, Pengurusan Aset Air Berhad (PAAB) dan Air Selangor, Khalid berkata tidak mustahil ancaman PNHB itu bertukar realiti.

Ini kerana, katanya, "imuniti" yang dinikmati oleh Syarikat Pengeluar Air Selangor Sdn Bhd (SPLASH) untuk terus berdegil menolak tawaran Kumpulan Darul Ehsan Berhad (KDEB).

Sehubungan itu, Khalid menggesa kerajaan negeri segera memuktamadkan penstrukturan semula industri Selangor demi kemaslahatan penduduk di negeri itu, Kuala Lumpur dan Putrajaya dengan pembinaan Loji Rawatan Air Langat 2 dan Sistem Agihannya (LRAL2).

"Saya yakin Kerajaan Persekutuan tidak akan teragak-agak menguatkuasakan Akta Perkhidmatan Industri Air 2006 khususnya Seksyen 114 sekiranya usaha ini menemui jalan buntu.

"Sekiranya Datuk Menteri Besar sendiri sedar akan had keupayaan peribadi dan mana-mana kekangan lain untuk memuktamadkan segera penyusunan semula industri air Selangor pada kos keseluruhan tidak melebihi RM9.65 billion, maka saya ulang gesaan yang pernah saya utarakan di dalam Dewan Degeri Selangor sebelum ini.

"Keikhlasan mendahulukan rakyat akan terpancar jika beliau berundur sekarang supaya Dewan dapat mencari seorang pengganti yang benar-benar layak, berkemampuan dan berkebolehan untuk melaksanakan tanggungjawab berat ini," katanya.

Jawab Azmin pula...

"Dia (Khalid) gagal selesaikan selama 6 tahun, saya baru (jadi menteri besar) sembilan bulan,"

Kalau Azmin sudah menjadi MB selama 6 tahun sama dengan tempoh Khalid jadi MB Selangor, wajarlah kalau Khalid keluar kenyataan supaya Azmin berundur dari jawatan MB tu..

Tapi masaalahnya sekarang Azmin baru 9 bulan jadi MB.. bukannya dah 9 tahun..

Nak desak tu jangan sampai nampak terdesak Tan Sri....


Previous Post Next Post