Yayasan Patriot Negara ni Kroni punya ke?.. senang-senang saja buat duit ni..


Sepatutnya bidaan dijalankan olej JPJ tapi dalam hal nombor plat 'PATRIOT' ni yang menjalankan bidaan ialah NGO itu sendiri?

Jadi dah tentu kroni-kroni yang punya kerja ni, hinggakan JPJ seolah-olah hilang kuasa buat seketika dalam hal ini..

Seluruh keuntungan hasil dari bidaan nombor plat tersebut boleh dimiliki oleh JPJ sepenuhnya tiba-tiba dalam isu 'PATRIOT' ni.. NGO tersebut dikatatan mengaut hampir keseluruhan keuntungan..

JPJ hanya akan menerima keuntungan kasar RM1 juta hasil lelongan nombor plat istimewa "Patriot", walaupun keuntungan disasarkan sebanyak RM10 juta..

Hmm.. kerana 'PATRIOT' JPJ jadi Pak Turut... kenapa?

Lagi satu.. agak-agak dengan menggunakan nombor plat 'PATRIOT' tu boleh disemai ke perasaan patroitisma dalam diri?

Rasanya tidak.. dengan nombor-nombor yang dibida semuanya melebihi RM1000 bukannya perasaan patriotisma yang timbul.. tapi riak dan sombong yang timbul..

Maklumlah mereka menggunakan nombor plat yang mahal... tentu bangga..


Yayasan Patriot Negara Malaysia (YPN) mensasarkan antara RM10 juta dan RM15 juta untung daripada jualan nombor plat kenderaan yang bermula dengan perkataan "Patriot" 
Bagaimanapun, skim itu menimbulkan tanda tanya selepas lelongannya dibuat oleh sebuah NGO dan bukan kerajaan. 
Lagi pula, harga permulaan untuk "Patriot 1" ditetapkan pada RM1 juta – paling mahal dalam sejarah Malaysia. 
Laporan media menyebut bahawa Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) memberikan kebenaran kepada YPN menjalankan bidaan. Nombor plat itu diperkenalkan bagi menyemai semangat patriotisme. 
Timbalan Pengerusi YPN Datuk Nadzim Johan mengakui NGO itu turut mendapat faedah kewangan daripada skim itu, tetapi enggan menghuraikan lanjut bagaimana ia dikongsi dengan JPJ. 
Beliau juga mendedahkan bahawa lima orang sedang mengintai nombor plat "Patriot 1". 
Ketika tulisan ini disediakan, bidaan sudah mencecah angka RM1.3 juta. 
Setakat ini, bidaan nombor plat paling tinggi dibuat oleh Sultan Johor Sultan Ibrahim Ismail yang membayar RM520,000 untuk mendapatkan "WWW 1" pada 2012. 
Dua tahun kemudian, Sultan Ibrahim juga mendapatkan nombor “W1N” dengan bidaan bernilai RM748,000. 
Untuk bidaan nombor plat bermula dengan perkataan Patriot, pembida harus membayar RM20 yuran keahlian menjadi Briged Patriot, menurut laman web YPN. 
Bidaan yang bermula 1 Jun lalu akan berakhir hari ini. JPJ masih tidak menjelaskan kenapa urusan itu diserahkan kepada YPN.

Malaysiakini juga melaporkan..

Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) hanya akan menerima keuntungan kasar RM1 juta hasil lelongan nombor plat istimewa "Patriot", walaupun keuntungan disasarkan sebanyak RM10 juta.  
Perkara itu diakui oleh Presiden Yayasan Patriot Negara Malaysia(YPN) Datuk Nadzim Johan kepada pemberita di Kuala Lumpur hari ini.  
JPJ tidak akan rugi apa-apa, kata Nadzim, sebaliknya membuat keuntungan.
Beliau berkata projek itu dianugerahkan kepada JPJ melalui rundingan langsung ketika Datuk Seri Hishammuddin Hussein menjadi menteri pengangkutan sebelum ini.  
Presiden YPN Brigadier General Datuk Husainay Hashim pula berkata tidak pernah mengeksploitasi perhubungannya untuk mendapatkan projek daripada bekas perdana menteri Tun Abdullah Ahmad Badawi.  
Husainay sebelum ini bertugas sebagai setiausaha kerja Umno.  
Beliau menegaskan tiada apa-apa untuk disembunyikan dan mengalu-alukan perkara sama diajukan kepada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dan timbalannya Tan Sri Muhyiddin Yassin sendiri.

Entah macam manalah dia kira.. dari boleh peroleh seluruh keuntungan hasil bidaan nombor plat itu sekarang dipaksa berkongsi.. JPJ dikatakan tak rugi apa-apa?


Previous Post Next Post