Gani Patail terpinga-pinga ditamatkan perkhidmatan lebih awal..


Nampak macam betul saja apa yang dikatakan sebagai 'Konspirasi Terdesak' Najib untuk mengekalkan jawatnnya sebagai Perdana Menteri ni..

Yang kritikal tentang isu 1MDB dalam Kabinetnya dikatakan bakal dicantas.. Yang menyiasat juga akan dicantas untuk lebih selamat..

Belumpun reda spekulasi yang mengatakan beberapa orang Menteri termasuk Timbalan Perdana Menteri bakal disingkir dari kabinet kerana kritikal terhadap isu 1MDB, muncul pula laporan yang mengatakan Peguam Negara ditamatkan perkhidmatannya..

Bernama hari ini melaporkan Kenyataan Ketua Setiausaha Negara Tan Sri Ali Hamsa berkata, perkhidmatan Abdul Gani ditamat atas sebab kesihatan.

KUALA LUMPUR, 28 Julai (Bernama) -- Perkhidmatan Tan Sri Abdul Gani Patail sebagai Peguam Negara ditamatkan mulai 27 Julai atas sebab-sebab kesihatan, kata Ketua Setiausaha Negara Tan Sri Dr Ali Hamsa.  
Ali dalam satu kenyataan media pada Selasa berkata Abdul Gani akan terus berkhidmat sebagai Pegawai Perkhidmatan Kehakiman dan Perundangan sehingga beliau bersara wajib pada 6 Okt 2015.

"Tan Sri Abdul Gani Patail telah banyak berjasa kepada negara selama beliau memegang jawatan sebagai Peguam Negara. Saya bagi pihak Kerajaan merakamkan setinggi-tinggi penghargaan dan ucapan terima kasih di atas khidmat bakti beliau dan berharap beliau sentiasa beroleh kesihatan yang memuaskan," katanya.  
Sementara itu, bekas Hakim Mahkamah Persekutuan Tan Sri Mohamed Apandi Ali dilantik sebagai Peguam Negara yang baharu berkuat kuasa Isnin (27 Julai 2015). 
Perlantikan Mohamed Apandi dibuat mengikut Perkara 145(1) Perlembagaan Persekutuan dan telah diperkenankan Yang di-Pertuan Agong Tuanku Abdul Halim Mu'adzam Shah atas nasihat Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak... laporan penuh bacalah di SINI

Penguman kerajaan ini sebenarnya menimbulkan banyak persoalan mengenai alasan di sebalik keputusan berkenaan.

Kemungkinan berlaku konflik kepentingan dalam peranan Peguam Negara dan Pendakwa Raya tetapi ia patut diselesaikan dengan perubahan sistem, bukan memecat peguam negara.

Tempoh perkhidmatan Abdul Gani sepatutnya berakhir hujung Oktober ini dan tiada sebab mengapa dia perlu ditamatkan perkhidmatannya.

Orang ramai sudah bercakap mengenai kemungkinan berlaku konspirasi terdesak untuk perdana menteri kekal dengan jawatannya.

Tindakan itu, turut mengukuhkan lagi teori konspirasi berkenaan dan tambah melemahkan alasan untuk Datuk Seri Najib Razak meneruskan tugas sebagai perdana menteri kata kata Ketua Eksekutif Institut Demokrasi dan Hal Ehwal Ekonomi (IDEAS), Wan Saiful Wan Jan di SINI

Gani Patail yang ditamatkan perkhidmatannya itu pun jelas terpinga-pinga dengan tindakan Najib yang menasihatkan Yang di-Pertuan Agong itu..

Abdul Gani yang berkhidmat sebagai Peguam Negara sejak 11 tahun lalu,sehingga diberhentikan hari ini dilaporkan tidak tahu menahu mengenai keputusan kerajaan itu...

KUALA LUMPUR, July 28 — Tan Sri Abdul Gani Patail today expressed ignorance over the announcement that his service as Attorney-General has been discontinued due to health reasons. 
When contacted by Malay Mail Online, Gani only said that he was not aware of the decision that was conveyed by Chief Secretary Tan Sri Ali Hamsa this morning.  
“I don’t know, OK? I don’t want to say a word right now,” he told Malay Mail Online when asked when the decision was made.  
Ali Hamsa announced this morning that Abdul Gani’s tenure as A-G was discontinued yesterday owing to the latter’s “health”.  
Abdul Gani, however, will continue to serve as a judicial and legal services officer until October 6 this year, when he reaches his compulsory retirement age - The Malay Mail

Hmm.. pandai juga rupanya Najib menggunakan kuasa yang ada di tangannya.. guna kuasa yang ada untuk mengekalkan kuasa ditangannya..

Lepas ni aku cadangkan supaya Najib pecat pula Ketua Pengarah SPRM tu.. pasal sibuk sangat nak tangkap kroni-kroni dia..

KPN dan Gabenor Bank Negara.. tak apa.. kekalkan mereka sebab mereka tak kritikal pun dalam isu 1MDB ni..


Previous Post Next Post