Nak ektradisi Clare Rewcastle-Brown?.. Zahid buat lawak ke ni?


Patutlah ada beberapa Blogger Otai UMNO yang kata Zahid Hamidi ni 'Menteri Tin Kosong'.. cakap bunyi berdegar-degar tapi isinya kosong..

Kalau tak silap aku gelaran tu mula diberikan kepada Zahid ketika berlakunya pencerobohan di Lahad Datu, katanya dia nak dedahkan dan tangkap pemimpin pembangkang yang menjadi dalang insiden pencerobohan itu..

Tapi hingga sekarang.. ketika perbicaraan penceroboh-penceroboh dari Sulu itu sedang berlangsung langsung tak dengar laporan yang mengatakan dalam perbicaraan ada disebut nama-nama pemimpin pembangkang yang kononnya Zahid kata jadi dalang tu..

Dan tak ada seorang lagipun pemimpin Pembangkang yang diheret ke muka pengadilan kerana menjadi dalang pencerobohan sebagaimana yang Zahid tuduh tu..

Sama juga bila negara kecoh dengan isu Syiah.. tak pasal-pasal dia tuduh Mat Sabu itu Syiah dan katanya dia ada bukti kukuh menyokong dakwaannya tu dan akan dedahkannya..

Sampai sekarang satu bukti pun tak nampak..

Sekarang bila negara kecoh dengan pendedahan oleh Sarawak Report dan The Wall Street Journal dia bersuara lagi.. katanya nak ekstradisi Clare Rewcastle-Brown pulak dah..

Ni laporannya..

PETALING JAYA: Kementerian Dalam Negeri (KDN) akan memohon perintah ekstradisi terhadap terhadap pengendali laman Sarawak Report, Clare Rewcastle-Brown daripada kerajaan Britain.

Menurut Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi, ia akan diuruskan melalui Wisma Putra.

Bagaimanapun sebarang tindakan yang akan diambil bergantung kepada siasatan muktamad PDRM.

“Jika terdapat unsur-unsur jenayah yang dilakukan oleh Clare Brown, hubungan dua hala dalam bentuk pertukaran maklumat risikan sudah sedia terjalin antara Malaysia dan Britain,” katanya.

Dalam kenyataan yang dikeluarkan, Zahid membayangkan usaha itu bukan mudah kerana ia berkaitan dengan kedaulatan negara berkenaan.

“Sebagaimana prinsip kedaulatan yang dihormati antara negara, sudah pasti pihak British tidak merestui mana-mana individu warganegaranya mencampuri urusan dalaman negara lain,” katanya - Free Malaysia Today

Tapi hakikatnya Malaysia tak boleh pun nak ekstradisi si Claire tu..

Ahli Biro Politik PKR, N Surendran berkata, berkata mengikut undang-undang United Kingdom, seseorang itu boleh diektradisi jika turut melakukan kesalahan di negara berkenaan.

“Mengikut Akta Ektradisi UK 2003, seseorang yang hendak diektradisi mesti disabitkan kesalahan mengikut undang-undang di negara berkenaan.

“Kes prima facie terhadap tertuduh perlu dibuktikan untuk membolehkan hakim daerah mengeluarkan arahan ektradisi.

“Dalam kes Clare ini, dia tidak melakukan kesalahan di UK. Oleh itu, dia tidak boleh diektradisi ke Malaysia,” katanya menerusi kenyataan media.
Kenyataan Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi amat melucukan apabila berkata Clare mungkin diektradisi ke negara ini kerana mencampuri urusan politik dalaman.
“Adakah Zahid yakin kerajaan UK akan membenarkan rakyatnya diektradisi ke negara ini kerana mendedahkan skandal berbilion ringgit?” katanya.
Katanya, tindakan terdesak itu hanyalah taktik kerajaan untuk mengalihkan isu skandal 1MDB dan dakwaan RM2.6 bilion disalurkan ke akaun Datuk Seri Najib Tun Razak.
Katanya, Sarawak Report mendedahkan dakwaan itu bersertakan dokumen-dokumen lengkap yang sepatutnya dijawab oleh kerajaan dan Perdana Menteri bukannya mengambil tindakan menakut-nakutkan pihak yang mendedahkan skandal ~ Free Malaysia Today

Hmmm.. cuba kalau nak bercakap tu buat research dulu sikit Zahid.. tak nampak sangatlah 'Tin Kosong' tu.. bercakap biarlah berlandaskan fakta bukannya main auta saja...
Previous Post Next Post