Patutlah Mesyuarat MT UMNO Di Tangguh...


Presiden UMNO Datuk Seri Najib menghadapi jalan buntu untuk menyingkikran Tan Sri Muhyiddin dari kedudukannya sebagai Timbalan Presiden UMNO yang sepatutnya dilakukannya dengan pantas setelah menyingkirkannya dari Timbalan Perdana Menteri.

Ini terdedah apabila mesyuarat MKT yang dipanggilnya esuk disamping Taklimat Presiden UMNO mengenai penyingkiran itu dibatalkan kerana dibimbangi akan menimbulkan kekecohan.

Walaupun Muhyiddin dan Shafie Afdhal yang menjadi mangsa pemecatan tidak berpotensi untuk menimbulkan kekacauan tetapi kenyataan mereka untuk hadir di MKT sudah cukup mengancam perasaan Najib.

Ini berbeza dengan Tun Dr. Mahathir yang walaupun tidak pasti sokongan terhadapnya tetapi telah memanggil mesyuarat MKT sebaik sahaja memecat Anwar Ibrahim sebagai timbalan perdana menteri tetapi Najib nampaknya tidak berani mengambil risiko walaupun beliau pasti sebahagian besar anggota MKT menyokongnya.

Saya tidak boleh membayangkan apa akan terjadi pada UMNO sekiranya Muhyiddin terpaksa dikekalkan kedudukannya hingga mesyuarat Perwakilan UMNO akan datang.

Dalam tidak menemui alasan yang kuat , Najib mungkin akan membuat kenyataan beliau tidak bermaksud untuk memecat Muhyiddin sebagai Timbalan Presiden UMNO tetapi sekadarkan Timbalan Perdana Menteri sahaja.

Jika keadaan ini berterusan maka Najib akan menghadapi cabaran yang lebih besar kerana mesyuarat-mesyuarat Bahagian UMNO yang sedang dipanggil di seluruh negara pastinya yang akan menjmput Muhyiddin dan tidak akan sepi dari perbincangan mengenai pembuangannya dan akan membuat keputusan mengenainya.

Beliau tentunya tidak segera memanggil mesyuarat MKT jika beliau tidak mempunyai keyakinan bahawa semua proses penyingkiran Muhyiddin akan berjalan dengan lancar dengan didahuli mesyuarat MKT untuk pemecatan Muhyiddin dan dikuti dengan taklimat kepada ketua-ketua UMNO.

Tetapi pembatalan kedua jadual ini membuktikan bahawa Najib telah mebuat salah perhetongan yang menambahhkan lagi jumlah kesilapannya sekian banyak yang sedang dihetong oleh rakyat.

Jika belaiu takut berhadapan dengan wakil-wakil UMNO di majlis taklimat maka bagaimakah jika beliau dijemput untuk merasmikan mesyuarat -mesyuarat UMNO bahagian?. Apakah beliau akan bersifat selective dengan menghadiri hanya mesyuarat UMNO bahagian yang diketahui menyokongnya?

Kenyataan Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Johor Datuk Mohamed Khaled Nordin (Utusan Malaysia hari ini) meminta semua ahli UMNO menghormati Tan Sri Muhyiddin Yassin sebagai Timbalan Presiden UMNO miskipun disingkirkan dari Timbalan Perdana Menteri tidak memberikan mesej yang baik kepada Datuk Seri Najib.
Akibat kelewatan tindakan Najib itu maka ada kemungkinan desakan-desakan akan datang dari bahagian-bahagian UMNO supaya kedudukan Muhyiddin di kekalkan sebagai Timbalan Presiden

Malah seorang veteran UMNO, Timbalan Pengerusi Tetap UMNO dan juga Speaker Dewan Undangan Negeri Johor Datuk Aziz telah memberi amaran tidak secara langsung kepada Najib bahawa beliau akan dipersalahkan jika UMNO musnah dan hancur dari tindakannya menyingkirkan Muhyiddin sebagai Timbalan Perdana Menteri.

Silalah sambung bacaan anda di SINI
Previous Post Next Post