Low Yat kembali tenang, pergaduhan disifatkan Netizen tiada kaitan dengan perkauman..


Keadaan di Plaza Low Yat yang tegang pada malam Ahad dan awal pagi tadi dilaporkan tenang bagai tiada apa-apa yang berlaku sehingga pukul 9 pagi tadi.

Wartawan Astro AWANI, Hilal Azmi yang membuat tinjauan ke kawasan terbabit mendapati keadaan terkawal dan pusat membeli belah masih belum dibuka.

Orang ramai dilihat melakukan urusan harian seperti biasa. Cuma kelihatan rondaan oleh anggota polis selang beberapa minit di kawasan terbabit.

Pondok polis sementara juga kelihatan ditempatkan berhadapan Plaza Low Yat. Tiada juga jalan ditutup.

Dalam kejadian malam Ahad, sekurang-kurangnya tiga orang cedera termasuk seorang wartawan manakala empat individu ditahan susulan kejadian rusuhan berhampiran Plaza Low Yat, Kuala Lumpur.

Keadaan mula menjadi tegang selepas tujuh lelaki didakwa mengamuk di Plaza Low Yat bermula Sabtu apabila seorang rakan mereka didakwa ditipu penjual telefon bimbit di pusat beli belah tersebut.

Video pergaduhan terbabit pantas mendapat perhatian pengguna media sosial.
Dan Astro Awani juga dalam satu tinjauannya mendapati kesimpulan yang dibuat oleh rata-rata pengguna media sosial ialah pergaduhan ini tiada kena mengena dengan isu perkauman..

KUALA LUMPUR: Sejak semalam, topik seperti Low Yat dan Oppo menjadi trending popular di Malaysia berikutan ramai pengguna Twitter menggunakan media sosial itu untuk meluahkan pendapat.

Netizen rata-ratanya bersikap terbuka dan tidak menjurus untuk membuat andaian bahawa insiden pergaduhan di Low Yat berkaitan dengan isu perkauman.

Nada yang sama disuarakan Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar menerusi akaun Twitter menyatakan pihak polis akan mengambil tindakan terhadap kedua-dua pihak yang bergaduh dan insiden tiada kaitan dengan sebarang sikap perkauman.

Khalid Abu Bakarmelalui laman Twitternya @KBAB51 menulis.. "Low Yat - @PDRMsia akan ambil tindakan terhadap kedua dua pihak yg bergaduh. Ini tiada kena mengena dgn kaum. Cuma dua pihak yg bergaduh!

Mukhzani_ @muzanishotaroJR "Don't blame Malay or Chinese ,It's not about race..now we are living in 2015! Stop racism guys ! #LowYat

Darian Goh @dariangoh "It's just a phone issue guys. Why are ya'll blowing it up to a race issue? #silly #lowyat

Hafiz @HafizSkyz "It is about the buyer and the seller . Kenapa nak kena mention melayu and cina? Narrow minded .

Alif Amdan @AlifAmdan "If its 'scam' it should be labelled as a 'scam'. If its a 'robbery' it should be labelled as a 'robbery' Race shouldn't be mentioned #lowyat

Francis Chang @FrancisChang13 "The country needs to be more rationale and work together as Malaysians and not sensationalize things #lowyat

Izzul Azrai Nokman @izzulazrai Just my 2 cents on the #Lowyat fight. Racism has no place in this nation of diversity


Previous Post Next Post