Memudaratkan Ketenteraman Awam Atau Ketenteraman Najib Baju Kuning Ni Zahid?


Kononnya pakaian berwarna kuning dan yang mengandungi perkataan 'Bersih 4' dan 'Apa-apa bahan bercetak lain dan risalah yang mendorong kepada perhimpunan Bersih 4'." "mungkin memudaratkan ketenteraman awam", keselamatan dan kepentingan negara jadi ianya diharamkan KDN..

MUNGKIN memudaratkan.. baru mungkin tapi dah diharamkan.. tak faham betul aku.. macam manalah benda-benda macam tu boleh memudaratkan negara, bukan senjata api atau virus pun..

Sebenarnya memudaratkan ketenteraman awam atau ketenteraman Najib ni?

Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi mengharamkan penggunaan warna kuning dalam sebarang bentuk, dengan disertai perkataan Bersih 4, menjelang perhimpunan tersebut di tiga bandaraya di negara ini esok.

Satu warta kerajaan yang ditandatangani beliau semalam dan berkuatkuasa hari ini menyatakan, perintah itu dibuat di bawah Akta Mesin Cetak dan Penerbitan 1984.

Perintah Mesin Cetak dan Penerbitan (Kawalan Hasil Penerbitan Tidak Diingini) (No. 22) 2015 menyenaraikan sebagai "dilarang sama sekali di seluruh Malaysia" item berikut:

"Apa-apa pakaian berwarna kuning dan yang mengandungi perkataan 'Bersih 4' dan 'Apa-apa bahan bercetak lain dan risalah yang mendorong kepada perhimpunan Bersih 4'."

Satu salinan perintah itu dalam Warta Kerajaan Persekutuan boleh didapati dalam talian. Ia bertarikh 27 Ogos dan mula berkuat kuasa hari ini.

Perintah itu menyatakan "percetakan, pengimportan, penghasilan, penghasilan semula, penerbitan, penjualan, pengeluaran, pengedaran atau pemilikan" barang-barang ini "mungkin memudaratkan ketenteraman awam", keselamatan dan kepentingan negara.

Berita mengenai perintah itu mula tersebar lewat petang ini sebelum perhimpunan masyarakat sivil itu bermula di ibu kota jam 2 petang esok.

Dalam reaksi segeranya, ahli jawatankuasa pemandu Bersih 2.0 New Sin Yew berkata, kesan daripada perintah itu ialah jutaan rakyat Malaysia kini berstatus penjenayah.

Katanya, ia dibuat dengan niat jahat dan harus dicabar di mahkamah.

"Jelas yang ia bertujuan mengganggu dan menghalang rakyat daripada menjalankan kebebasan bersuara mereka," katanya kepada The Malaysian Insider.

New, seorang peguam, berkata perintah itu tidak munasabah dan tidak masuk akal.

"Ada satu perkataan untuk ini, 'xanthophobia', takut dengan warna kuning. Zahid kini jadi seorang yang 'xanthophobic'," katanya.

New menggesa rakyat agar datang ke perhimpunan itu tanpa rasa takut kerana perintah yang dikeluarkan itu tidak munasabah.

Penganjur perhimpunan, Gabungan Pilihanraya Bersih dan Adil (Bersih 2.0) minggu ini menjual sekurang-kurangnya 35,000 t-shirt perhimpunan dan menerima RM2 juta sumbangan orang ramai - satu respon yang disifatkannya amat menggalakkan dan belum pernah berlaku.

Tuntutan perhimpunan kali ini adalah bagi mendesak pembaharuan institusi kerajaan, hak untuk membantah, sebuah kerajaan dan sistem politik yang bebas rasuah dan bersih, serta langkah menyelamatkan ekonomi.

Ini merupakan perhimpunan Bersih yang keempat sejak pertama kali diadakan pada 2007, dan ia dianjurkan ketika Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak menerima tekanan berhubung skandal kewangan yang didakwa melibatkan syarikat milik Kementerian Kewangan, 1Malaysia Development Bhd (1MDB) serta sumbangan derma politik berjumlah RM2.6 bilion yang disalurkan ke dalam akaun peribadinya.

Peserta perhimpunan di Kuala Lumpur merancang berkumpul di 5 lokasi di seluruh ibu kota sebelum berarak ke jalanan sekitar Dataran Merdeka, di mana mereka merancang untuk berkhemah semalaman.

Polis mengisytiharkan perhimpunan itu sebagai haram, tetapi peguam berkata tiada undang-undang menghalang orang ramai daripada berhimpun secara aman.

Tak sia-sia Najib lantik si Zahid ni jadi TPM.. pandai dia jaga ketenteraman Najib..


Previous Post Next Post