“Mereka Ini Kaki Spin" Kata Pengarang Mingguan Kepada Dua Pemimpin UMNO


Betullah orang kata.. "what comes around goes around", selama ini kita sering mendengar kenyataan-kenyataan pemimpin Pembangkang diputar belit oleh Utusan hingga menyebabkannya disaman..

Kali ini Pengarang Mingguan pula mendakwa tulisannya diputar belit oleh dua Menteri UMNO.. kah..kah..kah..


Pengarang Mingguan Malaysia, Ku Seman Ku Hussien dengan berani mencabar dua pemimpin UMNO yang dianggap sebagai ‘Panglima UMNO’ untuk berdebat dengannya.

Panglima UMNO yang dimaksudkan Ku Seman ialah Menteri Komunikasi dan Multimedia, Datuk Seri Panglima Dr Mohd Salleh Said Keruak dan Ketua Pengarah Jabatan Hal Ehwal Khas (JASA), Datuk Dr. Mohd Puad Zarkashi.

Menerusi blognya, kayangdailypost.blogspot.com, Ku Hussein menyatakan debat tersebut perlu diadakan bertujuan bagi memperjelas kepada rakyat mengenai isu fundamental berkaitan derma RM2.6 bilion yang diterima oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak.

Menurut ku Seman, Mohd Salleh dan Puad telah menjawab di dalam akhbar Utusan Malaysia pada Isnin dengan mengaitkan tulisannya yang disiarkan di Mingguan Malaysia pada Ahad berhubung status wang RM2.6 bilion yang dianggap bukan kepunyaan UMNO.

Kedua-dua individu tersebut telah memperlekeh tulisannya seolah-olah dia mempertikaikan status derma yang diterima oleh Najib.


Berikut adalah tulisannya...

Hari ini dalam Utusan Malaysia, dua orang kuat Perdana Menteri Najib Razak, Ketua Pengarah JASA, Puad Zarkashi dan Menteri Komunikasi dan Multimedia, Salleh Said Keruak telah "menjawab" tulisan saya dalam Mingguan Malaysia semalam mengenai derma RM2.6 bilion. 
Bagaimanapun kedua-dua panglima ini sama sekali tidak menyentuh isu yang saya bangkitkan iaitu derma RM2.6 bilion itu bukan milik UMNO, hujah saya seluruh kepimpinan tertinggi termasuk bekas Timbalan Perdana Menteri Muhyiddin Yassin tidak tahu tentang kewujudan derma itu. 
Jadi, secara logiknya apabila orang penting UMNO tidak tahu mereka tidak layak mengaku derma yang banyak itu milik mereka melainkan mereka bersedia memikul biawak hidup. Sekarang UMNO memikul liabiliti Najib yang akibatnya boleh meruntuhkan keyakinan rakyat termasuk ahli UMNO kepada UMNO. 
Yang ini tidak dijawab sebaliknya mereka spin tulisan saya seolah-olah saya menuduh derma itu sebagai rasuah. Maka mereka pun berkata, SPRM sudah mengesahkan derma itu bukan rasuah. Kenapa mereka menjawab suatu yang saya tidak mempersoalkan?
Kedua-dua panglima ini menjawab seolah-olah saya mempertikaikan status derma itu. 
Mereka ini kaki spin, sebab itulah cybertrooper yang diketuai Puad hanya layak dibaca oleh pengampu-pengampu UMNO sahaja. Cuba cari dalam tulisan saya adakah ayat yang membawa maksud saya mempertikaikan derma itu sebagai rasuah? Saya hanya mengatakan derma itu sebagai hak peribadi. 
Puad juga mahu mengajar saya menulis. Dia berkata sepatutnya saya tanya adakah dana politik salah di sisi undang-undang. Apakah Najib mencuri duit 1MDB dan apakah salah akaun peribadi digunakan untuk menerima derma. 
Untuk pengetahuan Fuad, saya sangat faham bahawa dana politik tidak salah di sisi undang-undang. Sebab itu saya tidak membangkitkan isu dana politik. Saya juga tidak kata Najib mencuri duit 1MDB kerana belum terbukti dan tidak mungkin dapat dibuktikan. Saya juga tidak membangkitkan kesalahan menggunakan akaun peribadi untuk menerima derma kerana memang tidak salah. 
Yang saya bangkitkan adalah derma itu kepunyaan Najib. Kalau dana politik UMNO, sudah tentu UMNO tahu sejak awal lagi. Sebenarnya jawapan kedua-dua panglima Najib ini membuatkan rakyat melihat pemimpin kanan UMNO dilihat terlalu dungu hingga tidak tahu apa yang ada dalam akaun parti. Derma disalurkan dalam akaun peribadi memang tidak salah, sebab itulah saya tidak membangkitkannya. 
Mereka berdua juga tidak menjawab pertanyaan saya, kenapa sebaik sahaja selepas The Wall Street Journal mendedahkan ada transaksi RM2.6 bilion dalam akaun peribadi Najib, ada pemimpin UMNO berkata bahawa itu dana politik? Kenapa masing-masing diam termasuk Puad dan Salleh yang sekarang beriya-iya spin rakyat bahawa itu dana politik? Janganlah menyembunyikan suatu yang tidak cerdik dengan tindakan yang tidak cerdik. 
Sepatutnya mereka menjawab soalan cepu emas anak Menteri Besar Johor dulu sebelum menjawab tulisan saya. Sebenarnya apabila membaca kenyataan mereka di Utusan Malaysia hari ini yang cuba memperendahkan hujah saya, tiba-tiba saya hilang hormat kepada mereka. 
Mereka cuba menonjolkan diri sebagai pembela Najib tetapi pada masa yang sama tidak mempunyai kecerdikan yang tinggi. Maka akhirnya Fuad dan Salleh hanya boleh diamakan dengan juak-juak UMNO yang telah disihirkan supaya menjadi tukang angguk. Sama ada mereka mahu menjadi pembela buta dan tuli, itu soal mereka tetapi jangan menggunakan kuasa untuk menafikan hak rakyat mendapatkan maklumat yang betul. 
Saya mencabar sama ada Salleh (Menteri RTM) atau Puad supaya mengatur debat dengan saya mengenai isu fundamental derma RM2.6 bilion yang saya anggap bukan kepunyaan UMNO ini. Kalau disiarkan secara langsung di RTM lagi bagus supaya mereka lebih kelihatan sebagai pembela Najib. Saya sanggup untuk berdebat satu lawan dua dengan Salleh dan Puad ~ kayangdailypost.blogspot.com

Ha.. ha.. ha... Aku suka ayatnya yang ini.. "Mereka ini kaki spin, sebab itulah cybertrooper yang diketuai Puad hanya layak dibaca oleh pengampu-pengampu UMNO sahaja

Dan yang ini.. "Janganlah menyembunyikan suatu yang tidak cerdik dengan tindakan yang tidak cerdik

Kan dah lama Mahathir bagitahu mana ada orang cerdik nak masuk UMNO...


Previous Post Next Post