1MDB Terkejut Bagaimana WSJ Boleh Perolehi Transkrip Prosiding PAC


1Malaysia Development Bhd (1MDB) menafikan laporan The Wall Street Journal (WSJ) mengenai pembayaran AS$1.4 bilion (RM6.02 bilion) kepada sebuah anak syarikat dana pelaburan di Abu Dhabi.

Syarikat itu dalam satu kenyataan sebaliknya menegaskan laporan WSJ tidak menamakan sumber atau mengemukakan bukti kukuh dan sengaja mensensasikan cerita.

1MDB juga mengesahkan juruauditnya, Deloitte sudah membuat pertanyaan khusus mengenai pembayaran itu sebelum memeterai perjanjian bagi menjalankan audit ke atas akaun 1MDB.

Deloitte turut mempertahankan proses auditnya ke atas 1MDB di depan Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC).

Pada masa sama, 1MDB turut melahirkan kebimbangannya terhadap maklumat sulit syarikat itu yang kononnya dimiliki WSJ.

Mereka terkejut bagaimana WSJ boleh meneliti transkrip prosiding daripada jawatankuasa parlimen yang menyelesaikan isu 1MDB yang mana hanya diketahui oleh ahli PAC sahaja.

1MDB bimbang ada ahli PAC membocorkan transkrip tersebut dan sengaja mahu mengganggu siasatan PAC terhadap syarikat itu.

Sehubungan itu syarikat berkenaan menggesa pihak berkuasa berkaitan menyiasat perkara ini dengan teliti dan mengambil tindakan sewajarnya bagi memelihara proses integriti dan perintah tetap parlimen negara.

WSJ dalam laporannya menyebut International Petroleum Investment Co (IPIC) mendakwa bayaran berjumlah AS$1.4 bilion dari 1MDB kepada syarikat itu hilang.

IPIC sebelum ini menaja jamin bon AS$3.5 bilion (RM 15.14 bilion) yang dikeluarkan 1MDB untuk pembelian loji tenaga pada 2012.

Sebagai ganti, IPIC mempunyai pilihan untuk membeli 49 peratus kepentingan dalam loji tenaga itu lapor AstroAwani


Previous Post Next Post