Bersih 4 akan dedah setiap sen sumber dananya, adakah Najib akan dedah sumber derma RM2.6 Billion nya?


Gabungan reformasi pilihan raya Bersih 2.0 berkata ia akan mengeluarkan laporan awal pembiayaan Bersih 4 pada hujung bulan ini, dan mempersoalkan Datuk Seri Najib Razak kerana menyentuh mengenai derma RM2.5 juta tetapi mengelak isu "sumbangan" RM2.6 bilion.

Pengerusi Bersih 2.0 Maria Chin Abdullah berkata, kumpulan itu akan menyenaraikan pendapatan dan perbelanjaan perhimpunan yang diadakan 29 dan 30 Ogos itu, manakala audit dijangka siap pada pertengahan Oktober.

"Kami pasti akan membentangkannya kepada orang ramai. Kami akan melaporkan kepada rakyat setiap sen yang diterima dan dibelanjakan," katanya kepada The Malaysian Insider.

Najib semalam menuduh Bersih 2.0 mengamalkan “double standard” berhubung isu pembiayaan kerana ia tidak mendedahkan identiti penderma mereka yang menyumbang lebih RM2 juta untuk perhimpunan 34 jam hujung bulan lalu itu.

"Apabila Bersih mengumpulkan wang dan dana, terdapat permintaan untuk mendedahkan semua sumber tetapi mereka enggan.

"Apabila ia melibatkan kami, bagaimanapun, mereka mempersoalkan bermacam-macam perkara. Kita tidak boleh ada ‘double standard’," kata Najib selepas mempengerusikan mesyuarat Majlis Tertinggi Umno semalam.

Presiden Umno itu sedang berhadapan dengan skandal “derma” RM2.6 bilion yang katanya dari Timur Tengah tetapi tidak dinamakan pendermanya.

Maria berkata hari ini, wang yang diterima Bersih 2.0 dan Najib jauh berbeza dan hujah sebegitu tidak sepatutnya digunakan untuk mewajarkan sejumlah besar wang yang diterima dalam akaun peribadi perdana menteri itu.

"Beliau tidak menjawab RM2.6 bilion dalam akaunnya, beliau tidak boleh menilainya dengan sumbangan diterima Bersih, di mana kami hanya perlu mengambil kira jualan kemeja-T dan derma. Ia seperti langit dan bumi," katanya.

Beliau berkata Najib perlu menjawab isu RM2.6 bilion itu berikutan dakwaan dana itu digunakan bagi mempengaruhi pilihan raya umum 2013.


Previous Post Next Post