DEIG tidak langgar Akta SPRM 2009, kata SPRM


Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia, (SPRM) mengesahkan setakat ini Darul Ehsan Investment Group (DEIG) tidak melanggar sebarang kesalahan di bawah Akta SPRM 2009.

Perkara itu disahkan oleh Pengarah SPRM Selangor Datuk Simi Abdul Ghani dalam satu kenyataan media hari ini.

"Setakat ini, SPRM tidak menemui sebarang kesalahan di bawah Akta SPRM 2009 dan tidak bercadang untuk mengambil tindakan selanjutnya.

"Bagaimanapun, sekiranya terdapat maklumat baharu yang mempunyai asas di bawah kesalahan, pihak SPRM bersedia mengambil tindakan sewajarnya mengikut peruntukan undang-undang," kata Simi.

Beliau turut menafikan SPRM tidak mengambil sebarang tindakan terhadap kes berkenaan.

Malah katanya, SPRM telah mengambil tindakan proaktif sebaik sahaja isu penubuhan DEIG ini dilaporkan media pada 19 Ogos lalu dengan menemubual beberapa saksi serta mengambil dokumen berkaitan.

Berhubung isu zakat yang dikaitkan dengan DEIG, SPRM katanya, telah menjalankan siasatan sejak Julai lalu dan siasatan tersebut masih lagi dijalankan.

SPRM sebelum ini didesak pelbagai pihak supaya menjalankan siasatan bagi meneliti kemungkinan wujudnya amalan penyalahgunaan kuasa dalam pemindahan aset Perbadanan Menteri Besar (MBI) kepada Darul Ehsan Investment Group (DEIG) bernilai kira-kira RM30 bilion.

Bagaimanapun, Menteri Besar Mohamed Azmin Ali berkata kewujudan DEIG diketahui semua Adun Selangor sejak awal penubuhannya dan sebarang keraguan mengenai kewujudan entiti itu tidak sepatutnya ditimbulkan kerana maklumat mengenainya dibentangkan semasa persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN) pada Ogos lepas.

Azmin juga dilaporkan berkata entiti yang ditubuhkan untuk mengurangkan impak dan risiko perniagaan secara terus terhadap kerajaan negeri itu masih belum memulakan operasi malah tidak terlibat dengan mana-mana transaksi sehinggalah pada awal 2016 lapor AstroAwani


Previous Post Next Post