Gabungan Anti Rasuah PBB Pulak Mahu Najib Letak Jawatan..


Datuk Seri Najib Razak perlu berundur dan membenarkan siasatan AS$700 juta (RM2.6 bilion) yang dipindahkan ke dalam akaun beliau ditneruskan tanpa pengaruh tidak sepatutnya, kata gabungan Konvensyen Anti Rasuah Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNCAC).

Pengerusi gabungan UNCAC Manzoor Hasan berkata, membiarkan Najib terus berkuasa boleh menjejaskan siasatan, walaupun penyokong perdana menteri menegaskan pengkritik hanya perlu menunggu hingga siasatan selesai.

"Dalam dunia yang ideal, kita mahu melihat perdana menteri terus kekal, dan siasatan berlaku. Tetapi saya fikir realitinya adalah jika mereka tidak meletak jawatan, proses penyelidikan boleh dipengaruhi dan boleh menjejaskan keseluruhan proses.

"Jika anda mengikut proses undang-undang biasa, apabila seseorang itu sedang disiasat, biasany dia tidak perlu meletakkan jawatan supaya siasatan bebas yang bersih boleh berlaku," kata Manzoor kepada The Malaysian Insider ketika ditemui di luar Persidangan Antarabangsa Pencegahan Rasuah ke-16 (IACC) di Putrajaya.

Apabila ditanya sama ada Najib perlu meletak jawatan, beliau berkata, "Ya, saya pasti akan berkata demikian bagi kepentingan siasatan yang adil."

Manzoor menyifatkan keputusan Najib untuk terus berkuasa sebagai "pelik", tetapi menambah ia bukan perkara baharu dan biasa bagi pemimpin dunia untuk berbuat demikian.

"Saya rasa ini adalah di mana masyarakat awam dan media boleh memainkan peranan penting dan memberikan tekanan kepada kerajaan untuk mengubah semua prinsip dan kaedah yang dipakai," katanya.

Manzoor berkata tindakan yang diambil terhadap pegawai-pegawai penyiasat di Malaysia bertentangan dengan semangat UNCAC – terikat undang-undang anti-rasuah antarabangsa yang diterima pakai oleh Perhimpunan Agung PBB bulan Oktober 2013.

Malaysia menandatangani dokumen itu pada 9 Disember 2003, dan mengesahkannya pada 24 September 2008.

"Jika anda melaksanakan konvensyen antarabangsa dan nasional, kebebasan suruhanjaya, seperti Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), adalah sangat kritikal.

"Jika tiada kebebasan, keseluruhan siasatan boleh terjejas, seperti dalam kes Malaysia – dengan pegawai penyiasat dipindahkan, pepimpin ditangkap."

Beliau berkata agensi seperti SPRM hanya dilabelkan sebagai bebas, "tetapi, semangatnya dikawal golongan politik elit yang sama mentadbir negara dan yang juga terlibat dalam rasuah besar".

Gabungan UNCAC yang dipengerusikan Manzoor, adalah satu rangkaian global terdiri 350 badan bukan kerajaan di lebih 100 negara yang komited menggalakkan ratifikasi, pelaksanaan dan pemantauan UNCAC.

Semalam, Tunku Abdul Aziz Tunku Ibrahim, pengerusi lembaga penasihat anti-rasuah Malaysia, berkata SPRM masih menyiasat kes itu dan semua pihak perlu menunggu suruhanjaya itu melengkapkan siasatan.

Beliau berkata SPRM "bebas sebagaimana yang anda kehendaki" lapor The Malaysian Insider.


Previous Post Next Post