Kenapa lawatan rasmi Zahid sama dengan tarikh persandingan anaknya di Indonesia?


Timbalan Perdana Menteri, Ahmad Zahid Hamidi sejak semalam iaitu hari Jumaat, telah melakukan lawatan rasmi selama empat hari ke Indonesia.

Ia adalah lawatan pertamanya ke luar negara sejak memegang posisi pemimpin nombor dua kerajaan menggantikan Muhyiddin Yassin pada 28 Julai lepas.

Mengikut laporan Bernama, antara aturcara lawatan Zahid ke negara jiran itu ialah mengadakan kunjung hormat terhadap Naib Presiden Indonesia, Jusof Kalla, menunaikan sembahyang Jumaat di Masjid Baiturrahman yang terletak dalam kawasan Istana Wakil Presiden serta mengadakan pertemuan dengan Menteri Penyelaras bagi Hal Ehwal Politik, Perundangan dan Keselamatan, Luhut Binsar Pandjaitan.

Selain itu, Zahid yang juga Menteri Dalam Negeri dilaporkan turut mengadakan pertemuan dengan Menteri Tenaga Kerja dan Transmigrasi Indonesia, Muhammad Hanif Dhakiri.

Bagaimanapun pada Sabtu malam pula, iaitu hari kedua lawatannya itu, telah berlangsung majlis persandingan anak lelakinya dengan seorang gadis negara tersebut di Hotel Ritz Carlton, Jakarta.Di laman sosial sejak malam tadi telah tersebar gambar dan rakaman video pendek persandingan itu yang boleh dikira dilangsungkan dengan meriah sekali.

Ramai pemimpin UMNO dan kerajaan, termasuk yang berjawatan menteri dan timbalan menteri dilaporkan turut sama menghadiri majlis persandingan itu.

Persoalan yang timbul ialah mengapakah lawatan rasmi Zahid ke Indonesia ini bersamaan tarikhnya dengan majlis persandingan anak lelakinya?

Apakah ianya sekadar kebetulan, memang dirancang atau sudah begitu ketentuan Tuhan?

Bilakah sebenarnya tarikh majlis persandingan anak lelakinya di Jakarta itu ditetapkan dan bilakah pula lawatan rasmi ke Indonesia direncanakan?

Berapa ramaikah pegawai, kakitangan kementerian, rakan-rakan dan kaum keluarganya ikut serta dalam lawatan rasmi itu?

Bagaimanakah dengan perbelanjaan Zahid dan keluarganya ke Indonesia ini?

Adakah ia ditanggung sepenuhnya oleh kerajaan, termasuk penggunaan jet rasmi atau separuh daripadanya dibiayai wang pembayar cukai manakala separuh lagi melalui wang poketnya sendiri memandangkan majlis perkahwinan anak lelakinya itu merupakan acara peribadi keluarganya?

Begitu juga dengan pegawai, kakitangan kementerian, rakan-rakan dan kaum keluarganya yang turut ikut serta, apakah segala-galanya "ditanggung beres" oleh kerajaan atau atas tanggungan masing-masing?

Untuk mengelakkan fitnah dan salah faham, lebih-lebih lagi dalam dunia ketelusan sekarang ini, adalah perlu Zahid menjelaskan semua perkara ini secara jujur dan terbuka.

Di ketika negara berada dalam suasana getir, rakyat sedang kesusahan dan dibebankan dengan macam-macam kesengsaraan seperti GST misalnya, tentulah tidak wajar beliau sebagai pemimpin, jika didapati tiba-tiba menikmati seenaknya wang kerajaan, termasuk untuk acara yang bersifat peribadi dan kekeluargaan.

Oleh itu, hanya penjelasan selengkapnya daripada Zahid sendiri dapat memadamkan segala tanda tanya ini.


br /> Lebih-lebih lagi, tidak lama sebelum ini, Perdana Menteri Najib Razak juga ketika menghadiri majlis persandingan anak perempuannya di sebelah pihak lelaki di Almaty, Kazashtan pada 17 hingga 19 April lalu, turut mengadakan kunjung hormat dan pertemuan rasmi dengan Presiden negara tersebut, Nursultan Nazarbayez.

Sila sambung bacaan anda di ( SINI )

Previous Post Next Post