Pendakwaraya Perancis Sahkan Sayap Ditemui Di Pulau Reunion Milik MH370


Pendakwaraya Perancis mengesahkan serpihan sayap yang ditemui di Pulau Reunion adalah milik pesawat Malaysia Airlines penerbangan MH370.

Menurut laporan Reuters, pendakwaraya Perancis berkata seorang juruteknik dari Airbus Defense and Space (ADS-SAU) di Sepanyol yang membuat alatan untuk Boeing, mengesahkan satu daripada tiga nombor yang ditemui di serpihan sayap itu adalah nombor siri bagi MH370 Boeing 777.

"Jadi, ia boleh memberikan pengesahan bahawa serpihan yang ditemui di Pulau Reunion pada 29 Julai 2015 sepadan dengan milik MH370," kata pendakwaraya itu dalam satu kenyataan.

Serpihan sayap berkenaan ditemui di pantai pulau jajahan Perancis itu pada 29 Julai lepas. Penerbangan MH370 dari Kuala Lumpur ke Beijing hilang dari radar pada 8 Mac 2014, bersama 239 penumpang dan anak kapal.

Pada 6 Ogos lepas, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak mengesahkan serpihan sayap yang ditemui itu adalah milik MH370 lapor AstroAwani


.. Lain macam saja laporan ni.. Pengesahan dibuat berdasarkan pengesahan oleh seorang Juruteknik dan dibuat pula oleh Pendakwaraya Kerajaan Perancis..

Sedangkan sebelum ini satu laporan mengatakan pakar-pakar yang menyiasat gagal untuk mengaitkan 100% flaperon yang dijumpai itu dengan MH370..

Hmmm...


Previous Post Next Post