Perhimpunan di Petaling Street esok 99 peratus 'jadi' kata Ali Tinju


Meskipun polis melarang sebarang tunjuk perasaan di Petaling Street esok, seorang aktivis berkata rasa tidak puas hati terhadap monopoli peniaga di kawasan itu akan tetap disuarakan esok.

Presiden Persatuan Veteran Tentera Melayu (PVTM), Mohd Ali Baharom menjangka kebarangkalian perhimpunan itu diteruskan esok adalah tinggi.

"99 peratus akan ada himpunan esok, yang mana yang datang esok adalah pahlawan-pahlawan Melayu," katanya kepada Antarapos, hari ini.

Mohd Ali atau lebih dikenali sebagai Ali Tinju memaklumkan bahawa ramai anak-anak Melayu akan menyertai himpunan esok sebagai menuntut janji pihak berkuasa untuk memberikan hak yang sama rata terhadap golongan peniaga tanpa mengira perbezaan kaum.

"Kita tidak mahu melihat sesebuah kaum memonopoli kawasan itu. Ia harus dikongsi bersama antara kaum India, Melayu dan Cina, barulah sesuai dengan konsep 1 Malaysia," ujarnya lagi.

Dalam pada itu Ketua Umno Bahagian Sungai Besar, Datuk Jamal Yunos memberitahu kenyataannya disalah tafsir oleh sesetengah pihak hingga ada yang menganggap satu himpunan 'baju merah' akan diadakan pada esok hari di Petaling Street.

Beliau berkata himpunan berkenaan tidak berniat untuk menakutkan mana-mana pihak, sebaliknya menyuarakan kegusaran selepas tiada tindakan diambil oleh Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan ke atas penjualan barangan tiruan.

Sementara itu Ali Tinju menegaskan pihaknya tidak akan tunduk terhadap desakan mana-mana pihak untuk membatalkan himpunan mereka pada esok hari.

"Itu bukan hak mereka untuk mempertikaikan Gerakan Merah. Ia akan berterusan, tidak kiralah daripada arahan pihak berkuasa atau sebaliknya," tegasnya lapor AntaraPos


Previous Post Next Post