Gani dilucut jawatan atas fakor kesihatan tegas Kerajaan


Berhempas pulas nampaknya Menteri-menteri yang dilantik oleh Najib untuk mempertahankan tindakan Najib terhadap Gani Patail.

Gani dilucutkan dari jawatannya kerana dikatakan menghidap sejenis penyakit yang telah memberi kesan kepada buah pinggang dan memerlukan rawatan dialisis.

Setahu akulah.. penyakit ni memang dah lama dihidapi oleh Gani Patail, sejak dia terlibat dengan kes tuduhan liwat terhadap Anwar Ibrahim..

Tapi.. kita bersangka baiklah.. mungkin semasa terlihat kes liwat hari tu.. sakit buah pinggang Gani tu tak berapa kronik.. jadi dia boleh ke pusat dialisis seminggu sekali..

Tapi bila dia dah terlibat dengan siasatan Skandal 1MDB dan RM2.6 Billion tu.. penyakit dia dah jadi kronik gila hinggakan dia terpaksa mencuci darahnya setiap hari di Pusat Dialisis..

Pasal tu la dia dilucutkan dari jawatan... cuma yang hairannya baru-baru ni bila tempoh oleh pulak perkhidmatannya tamat secara rasmi. boleh pulak dia muncul di Pejabat.. he.. he..

PARLIMEN Kerajaan menegaskan bahawa perkhidmatan Tan Sri Abdul Gani Patail sebagai Peguam Negara ditamatkan pada 27 Julai adalah atas sebab-sebab kesihatan. 
"Penamatan perkhidmatan Gani sebagai Peguam Negara adalah atas sebab-sebab kesihatan. 
"Namun begitu, beliau masih lagi berkhidmat sebagai Pegawai Perkhidmatan Kehakiman dan Perundangan sehingga beliau bersara wajib pada 6 Oktober," kata Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Nancy Shukri dalam jawapan bertulis parlimen. 
Nancy yang bertanggung jawab atas portfolio undang-undang menjawab bagi pihak Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak berhubung soalan Sivarasa Rasiah (PKR-Subang) yang mahu tahu rasional di sebalik pemecatan Gani sebagai Peguam Negara. 
"(Sila) nyatakan rasional kerajaan menamatkan perkhidmatan Gani sebagai Peguam Negara secara tergesa-gesa pada 27 Julai lalu sedangkan beliau sememangnya akan bersara pada 6 Oktober?" soal Sivarasa. 
Gani dikatakan menghidap sejenis penyakit yang telah memberi kesan kepada buah pinggang dan memerlukan rawatan dialisis. 
Beliau ditamatkan perkhidmatan sebagai Peguam Negara sehari sebelum Najib merombak kabinetnya dengan menngugurkan Tan Sri Muhyiddin Yassin sebagai timbalan perdana menteri serta memecat seorang lagi menteri, Datuk Seri Mohd Shafie Apdal, yang juga adalah naib presiden Umno. 
Spekulasi bertiup kencang bahawa Gani disingkirkan kerana dikatakan semakin hampir selesai menyiasat skandal 1MDB dan juga wang RM2.6 bilion yang didakwa disalurkan ke akaun bank peribadi Najib. 
Najib menafikan sebarang salah laku dan mendakwa tidak pernah mengambil dana 1MDB untuk kegunaan peribadi lapor Malaysiakini

Jadi tak hairanlah kalau Mahathir pun kehairanan sebab “AG dikatakan sakit, tetapi dia nafikan sakit. 

“Setakat yang diketahui, nampaknya tiada sijil sakit menyatakan beliau sakit dikeluarkan,” ..


Previous Post Next Post