Kenaikkan tol ikut hasil kajian tidak beban rakyat kata Presiden Persatuan Konsesi Lebuhraya..


Mungkin ada benarnya apa yang Presiden Persatuan Konsesi Lebuhraya Malaysia kata ini.. katanya perlaksanaan kenaikkan kadar tol melalui hasil kajian adalah keputusan baik kerana ia tidak membebankan rakyat..

Tapi persoalannya disini ialah ada atau pernahkan Kerajaan melakukan sebarang kaji selidik sebelum melaksanakan kenaikkan tol?

Terutamanya pada masa sekarang, adakah Kerajaan mengadakan kaji selidik tentang peningkatan harga barang, beban GST, peningkatan harga minyak dan pelbagai lagi harga barang yang dijangka meningkat dalam masa terdekat berikutan kejatuhan nilai ringgit sebelum mengumumkan kenaikkan kadar tol?

Yang ada hanyalah naikkan tol, kemudian bila rakyat marah sediakan berbagai alasan yang mereka fikirkan boleh diterima akal mereka bukannya boleh diterima akal rakyat.

Rakyat terbeban atau tidak itu bukan persoalannya, yang penting keuntungan kroni perlu dipertingkatkan, lagipun PRU lambat lagi..

Nak dekat PRU nanti Najib umumlah penurunan kadar tol sedikit untuk menggembirakan rakyat.. dan macai-macai pun terlupa beban yang mereka tanggung empat tahun sebelum PRU itu..

Laporan berkaitan..

Perlaksanaan kenaikkan kadar tol melalui hasil kajian adalah keputusan baik kerana ia tidak membebankan rakyat kata Presiden Persatuan Konsesi Lebuhraya Malaysia (PSKLM), Datuk Ir A. Kadir.

Katanya pada masa sama tanggungjawab syarikat konsesi kepada peminjam dan pelabur terjaminserta usaha menyediakan kemudahan dan keselesaan kepada pengguna lebuhraya dapat dipertingkatkan lagi.

"Kenaikkan kadar tol melalui hasi kajian sememangnya sesuatu yang terkini dipraktikkan. Kami juga sentiasa bekerjasama dengan Kerajaan dalam sebarang usaha untuk menambah baikkan lagi proses ini pada masa depan..

Seterusnya klik imej kat bawah dan bacalah..
Previous Post Next Post