Lagi beban untuk rakyat dari Kabinet Najib..


Sebeulm PRU13 lalu dengan menampilkan muka Najib terpampang ayat "Kami mendengar masalah anda tentang kos sara hidup..."


Tapi setelah kembali berkuasa.. "Kami mendengar masalah anda tentang kos sara hidup... tapi mampuih pi kat hangpa...

Lepas satu beban.. satu lagi beban yang lain dihentak ke kepala rakyat..

Dari GST yang kononnya akan menyebabkan harga barang turun.. harga minyak yang naik walaupun harga minya dunia terus menurun.. harga barangan yang juga turut naik kerana nilai ringgit jatuh walaupun ada Menteri kata kejatuhan nilai ringgit baik untuk negara.. hinga ke segala keperluan asas yang lain.

Dulu kalau kita bawa RM50 ke pasar banyak barangan basah yang kita boleh beli tapi sekarang ni RM50 tu dapatlah beli ikan dua tiga jenis..

Mana taknya.. sebelum nilai ringgit jatuh ikan Temenung berharga antara RM4 hingga RM8 sekilo.. tapi sejak kebelakangan ni harga ikan Temenung tu paling murah pun RM10 dan boleh mencecah RM18 setiap kilo..

Alasannya menurut peniaga ialah nilai ringgit jatuh, ikan-ikan banyak yang dibawa masuk dari Thailand..

Bak kata seorang peniaga " Harga ikan tak naik cuma nilai ringgit saja yang jatuh..."

Ditambah pula dengan jerebu, bot-bot kecil yang tak ada GPS takut hendak ke laut sebab takut tak boleh balik kerana tak nampak darat..

Ini pulak lagi beban yang terpaksa ditanggung oleh rakyat yang menggunakan perkhidmatan LRT dan Monorel..

Penyelarasan tambang baharu bagi perkhidmatan Transit Aliran Ringan (LRT) dan monorel akan diumumkan pada hujung bulan ini, kata Pengerusi Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) Tan Sri Syed Hamid Albar.

Beliau berkata mesyuarat Kabinet meluluskan kertas cadangan berhubung penyelarasan tambang baharu baru-baru ini dan SPAD sedang mengadakan perbincangan dengan Prasarana Malaysia Berhad (Prasarana) sebelum membuat pengumuman berkenaan menjelang 31 Oktober ini.

"Orang ramai berminat untuk mendapatkan khidmat terbaik, jadi bagi kita sentiasa wujud elemen kos dalam usaha untuk menawarkan khidmat terbaik dalam pengangkutan awam," katanya.

Beliau berkata demikian selepas mengadakan lawatan kerja ke atas projek penyambungan LRT jajaran Ampang dari Stesen LRT Sri Petaling ke Stesen LRT Kinrara BK5 di Kuala Lumpur, hari ini.

Syed Hamid berkata SPAD dan Prasarana dalam masa sama akan berusaha memastikan penyelarasan tambang baharu yang akan dilaksanakan kelak tidak akan membebankan rakyat.

Turut hadir Pengerusi Prasarana Tan Sri Ismail Adam dan Presiden merangkap Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Prasarana Datuk Azmi Abdul Aziz.

Sementara itu, Azmi berkata fasa pertama penyambungan LRT jajaran Ampang siap hampir 99.4% dan mula beroperasi hujung bulan ini.

"Fasa pertama penyambungan ini merangkumi 4 stesen baharu yang bersambung selepas stesen Sri Petaling iaitu stesen Awan Besar, stesen Muhibbah, stesen Alam Sutera dan stesen Kinrara BK5," katanya.

Dalam perkembangan lain, Syed Hamid berkata petisyen yang dilakukan bagi menyokong perkhidmatan syarikat pengangkutan, Uber hanya menggalakkan penggunaan kenderaan persendirian sebagai teksi yang tidak berlesen.

"Ini bermakna orang ramai mahu teksi (Uber) yang tidak mempunyai lesen untuk mengangkut penumpang dan mereka tidak kisah jika berlaku kemalangan," katanya.

Semalam satu petisyen dalam talian dibuka oleh sebuah kumpulan yang menggelar diri mereka 'Uber Supporter Malaysia' bagi mendesak kerajaan mengawal perkhidmatan yang ditawarkan Uber sebagai satu alternatif kepada perkhidmatan teksi dalam negara. – Bernama


Menarik bukan?.. kenaikkan tambang diluluskan oleh kabinet yang kononnya mendengar masalah anda mengenai kenaikan kos sara hidup..

Bagaimanapun kenaikkan tambang LRT dan Monorel ini dipercayai tidak tertakluk kepada macai-macai sebab macai-macai dikecualikan dengan menunjukkan kad keahlian UMNO..

Previous Post Next Post