Setelah berpuluh kali Selasa.. Ini alasan terbaru Najib kenapa WSJ belum disaman..


Perdana Menteri Datuk Najib Abdul Razak ingin mengetahui sama ada akhbar Wall Street Journal (WSJ) akan memohon menggunakan Akta SPEECH sekiranya beliau memutuskan untuk menyaman syarikat penerbitan tersebut.

Akta SPEECH melindungi syarikat Amerika, khususnnya syarikat media, daripada berdepan penghakiman fitnah di luar negara itu, kata Peguam Najib, Datuk Mohd Hafarizam Harun.

Hafarizam berkata beliau telah menulis kepada Peguam Kanan Philip Jeyaretnam, yang mewakili WSJ, untuk bertanya sama ada akhbar yang berpejabat di Amerika Syarikat (AS) itu akan berbuat demikian.

"Jika saya menyaman WSJ dan saya dapat penghakiman mahkamah, dan sekarang saya mahu pergi ke AS dan mahu ia didaftarkan, syarikat AS itu akan berkata 'tunjukkan kepada saya bahawa kebebasan bersuara di Malaysia dan mahkamah adalah sepertimana kebebasan bersuara dan mahkamah di AS.

"Jadi saya tanya WSJ, jika saya saman anda, dan saya mendapatkan penghakiman di Malaysia, adakah anda akan mohon gunakan akta tersebut untuk melindungi anda daripada (penghakiman itu) dilaksanakan di AS?" katanya di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur hari ini.

Beliau seterusnya menjelaskan bahawa akta itu melarang penguatkuasaan penghakiman, sehingga Najib boleh menunjukkan bahawa mahkamah di Malaysia adalah bebas sepertimana mahkamah di AS dan kebebasan bersuara dan media juga sama standardnya.

"Saya tidak mahu memfailkan kes di Malaysia, dapatkan penghakiman, dan ia menjadi penghakiman atas kertas di AS kerana WSJ akan mengatakan bahawa ia akan guna Akta SPEECH itu.

"Bukankah itu satu usaha yang sia-sia?" soal Hafarizam

Najib bercadang untuk mengambil tindakan undang-undang terhadap WSJ selepas akhbar itu menyiarkan laporan yang mendakwa bahawa RM2.6 bilion telah didepositkan ke dalam akaun peribadinya.

Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) mengesahkan bahawa dana itu dalam akaun Najib, dan sumbernya dari negara Timur Tengah.

Najib mendakwa bahawa wang itu adalah sumbangan politik lapor MalaysiakiniPersoalannya ialah.. Bukankah lebih baik jika Najib berterus terang saja bahawa saman terhadap WSJ itu tidak akan diteruskan langsung memandangkan dakwaan mengenai wang RM2,600 juta itu sudah pun diakui kebenarannya?

Habis cerita....dan tak perlu bersusah payah mencari macam-macam alasan lagi.


Previous Post Next Post