Selepas tambang LRT dan Monorel naik.. Kadar Tol juga naik..


Mengelak dari menggunakan perkataan 'Tambang Naik' Pengerusi SPAD Tan Sri Syed Hamid Albar berkata Penyelarasan tambang baharu bagi perkhidmatan Transit Aliran Ringan (LRT) dan monorel akan diumumkan pada hujung bulan ini.

Bila dia kata macam tu.. macai-macai tentu tak marah sebab yang mereka faham ialah 'Pelarasan Tambang Baru' bukannya 'Tambang Naik'..

Hamid Albar juga berkata mesyuarat Kabinet meluluskan kertas cadangan berhubung penyelarasan tambang baharu baru-baru ini dan SPAD sedang mengadakan perbincangan dengan Prasarana Malaysia Berhad (Prasarana) sebelum membuat pengumuman berkenaan menjelang 31 Oktober ini.

Maknanya walaupun muka Najib memenuhi dinding beberapa Monorel dan Bas sebelum PRU13 lalu dengan kata-kata"Kami mendengar masalah anda tentang kos sara hidup.. lepas PRU dia tak dengar dah..

Alasannya "Orang ramai berminat untuk mendapatkan khidmat terbaik, jadi bagi kita sentiasa wujud elemen kos dalam usaha untuk menawarkan khidmat terbaik dalam pengangkutan awam,"

Selepas Monorel dan LRT unumkan nak naik harga.. pemegang-pemegang konsesi lebuhraya pula mengumumkan kadar tol akan dinaikkan..

Mulai 15 Oktober ini, kadar tol di beberapa lebuh raya akan dinaikkan.

Menurut Maju Expressway Sdn Bhd yang mengendalikan Lebuh Raya Maju (MEX) kadar tol akan dinaikkan antara 20 sen dan RM3. 
ANIH Berhad yang mengendalikan Lebuh Raya Kuala Lumpur – Karak mengumumkan kadar bayaran di Plaza Tol Gombak dan Bentong naik antara 30 sen dan RM3 mulai Khamis ini. 
Bagi pengendali Lebuh Raya SILK yang mengendalikan laluan Kajang, pula mengumumkan kadar akan dinaikkan di antara 40 sen and RM2.40. 
Konsortium Lebuhraya Utara-Timur Tol pula mengumumkan kenaikkan antara 30 sen dan RM1 di Lebuhraya Duta-Ulu Kelang (DUKE).

Kadar tol di terowong SMART juga naik kepada RM3. Pengendali lebuh raya, Projek Lintasan Kota Holdings Sdn Bhd (PROLINTAS) juga mengumumkan penyelarasan struktur kadar baru tol di konsesi Lebuhraya Bertingkat Ampang-Kuala Lumpur (AKLEH), Lebuhraya Koridor Guthrie (GCE) dan Lebuhraya Kemuning-Shah Alam (LKSA). 
Turut menaikkan kadar tol adalah syarikat konsesi New Pantai Expressway yang mengendalikan Lebuh Raya Baru Pantai (NPE). 
Kadar berkenaan naik antara 40 sen hingga RM2.10 lapor Malaysiakini

Bagaimanapun menurut beberapa sumber.. macai-macai akan dikecualikan dari kenaikkan ini dengan syarat mereka menunjukkan kad keahlian mereka di plaza-plaza tol yang dilalui mereka..

Previous Post Next Post