Beras pun nak naik harga?


Beras ST15% ialah beras tempatan yang mempunyai kandungan 15% beras hancur, kualitinya sedikit rendah berbanding beras tempatan yang biasa dibeli oleh majoriti pengguna, iaitu ST5% yang mempunyai kandungan 5% beras hancur.

Pengagihan beras ST15%, yang bermula pada 2008 ialah program sementara yang dibuat kerajaan bagi memastikan golongan termiskin mampu membeli beras pada harga yang paling rendah.

Setiausaha Bahagian Industri Padi dan Beras, Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani, Samsudin Ismail berkata, pengagihan beras ST15 peratus yang bermula pada 2008 adalah program sementara yang dibuat kerajaan bagi memastikan golongan termiskin mampu membeli beras pada harga yang paling rendah.

Kata beliau, bagaimanapun beras ST15 peratus yang sepatutnya dikeluarkan untuk rakyat Malaysia berpendapatan rendah didapati turut boleh dibeli oleh bukan warganegara.

“Laporan mendapati ada tempat yang tidak mendapat bekalan mencukupi manakala ada tempat yang mempunyai bekalan berlebihan.

“Walaupun beberapa tin­dakan sudah diambil termasuk menghentikan lesen pihak ter­babit, masalah berkenaan masih lagi berlaku,” katanya dalam satu kenyataan yang dikeluarkan di sini hari ini - BernamaSelain dari dibeli oleh pendatang asing.. Kenyataan Akhbar Gooi Hsiao Leung dari PKR bertarikh 15.1.2015.. mendedahkan..

Kilang-kilang beras Kedah dan Perlis beras sedang menghadapi lambakan beras serius di kilang mereka yang mereka tidak dapat menjual, dengan anggaran lebih 100,000 m / t beras.

Menurut pengilang beras, bekalan lebihan beras adalah sebahagian besarnya disebabkan oleh rasuah dan salah guna program subsidi beras negara.

Pada bulan Oktober tahun lalu, seorang kakitangan kanan bekas BERNAS, Mohd Roslan Bani Amin, secara terbuka mendedahkan bahawa penerima kuota atau pemborong dikehendaki membayar rasuah atau "toci" secara meluas kepada pegawai kementerian pertanian untuk mendapatkan "kuota khas" bagi membekalkan beras subsidi negara yang dipanggil Super Tempatan ST15% beras hancur, yang bertujuan untuk dijual kepada golongan berpendapatan rendah.

Menurut Roslan Bani, penerima quota ST15 yang sepatutnya menjual beras ini sebagai beras ST15tidak berbuat demikian, tetapi akan menjual beras bersubsidi kepada pemborong lain pada keuntungan atau mencampur dan membungkus semula beras ST15 "tukar baju" dan akan dijual di pasaran sebagai beras hancur 5%, iaitu beras gred yang lebih tinggi, pada harga yang jauh lebih tinggi.

Pengilang beras mengadu bahawa kerana banjir beras ST15 dalam pasaran akibat daripada penyalahgunaan dan rasuah, pemborong tidak membeli daripada pengilang beras dan hasilnya mereka mengalami lambakan stok beras. Masalah ini adalah ditambah buruk oleh aktiviti penyeludupan beras meluas yang masuk dari negara-negara jiran.

Kenyataan media sepenuhnya sila baca di ( SINI )

Previous Post Next Post