Inilah Yang Dikatakan Sebagai Pengkhianatan..


Kata Presiden PKR Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail "Menjual aset tenaga kepada syarikat-syarikat asing merupakan satu pengkhianatan dan bukan perbuatan mengambil gambar dengan individu tertentu,

"Ia (penjualan aset tenaga) adalah apa yang mereka panggil pengkhianatan, bukannya mengambil gambar dengan seseorang," katanya ketika berucap kepada Kongres PKR di Shah Alam hari ini.

"Adalah sesuatu yang malang apabila Tenaga Nasional Berhad (TNB) tidak diberi keutamaan dalam mengambil alih aset tenaga, yang dijual sebagai sebahagian daripada rancangan penyusunan semula 1MDB.

"Ini adalah satu pengkhianatan ekonomi yang jelas tidak mengambil kira kesan kepada rakyat,"

"Apa lagi yang akan dijual? Apa lagi yang kita akan serahkan kepada negara lain apabila Perjanjian Perkongsian Trans-Pasifik (TPPA) ditandatangani?" soal beliau.

"Tarif elektrik kita akan meningkat dan membebankan kos sara hidup dalam usaha menyelamatkan 1MDB," katanya...

Laporan berkaitan..

Mengambil gambar tidak boleh dianggap satu pengkhianatan berbanding dengan penjualan aset penjana tenaga 1MDB, Edra Global Energy Bhd kepada General Nuclear Power Corporation (CGN) dari China, kata Presiden PKR Wan Azizah Wan Ismail.

“Malang sekali, akibat angkara 1MDB, kita menyaksikan bagaimana aset-aset jana elektrik telah pun dijual kepada sebuah syarikat China," katanya sambil mendakwa bahawa syarikat tempatan Tenaga Nasional Berhad (TNB) tidak diberi peluang untuk membelinya.

“Ini adalah satu pengkianatan. Bukan ambil gambar dengan sesiapa itu yang dia kata pengkhianat," katanya dalam ucapan pembukaan Kongres Nasional Tahunan PKR ke-11 hari ini

Walaupun beliau tidak menyebut anak perempuannya yang juga naib presiden PKR, Nurul Izzah Anwar, beliau merujuk kepada siasatan terhadap ahli Parlimen Lembah Pantai itu yang bergambar dengan Puteri Sulu Jacel Kiram.

Nurul Izzah yang juga ahli Parlimen Lembah Pantai telah memfailkan saman fitnah terhadap Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar dan Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob yang didakwa mengaitkan beliau dengan perbuatan khianat kepada negara ekoran pertemuannya dengan Jacel.

Gambar pertemuan Nurul Izzah itu tersebar selepas Jacel memuat naik empat keping gambar bertarikh 9 November dalam akaun Facebook beliau.

Bagaimanapun, naib presiden PKR itu menyatakan kekesalannya berhubung kegusaran yang timbul akibat foto beliau bersama Jacel tersebar.

Sebelum ini, Presiden dan Pengarah Eksekutif 1MDB Arul Kanda Kandasamy menjelaskan anak syarikat agensi pelaburan itu, Edra Global Energy Bhd, menjual semua asetnya kepada China General Nuclear Power Corp dengan nilai RM9.83 bilion lapor Malaysiakini

Yang mana lebih khianat sebenarnya?.. bergambar dengan anak pengganas atau berunding dengan Pengganas ketika jelas Pengganas tu sememangnya menceroboh kedaulatan negara kita?


Previous Post Next Post