Jangan Salahkan Putrajaya Atas Kemerosotan Nilai Ringgit - Najib


Betullah kata Najib ni.. jangan salahkan Putrajaya kerana nilai matawang kita merosot.. sebab Putrajaya bukanlah penyumbang kepada faktor kejatuhan nilai ringgit itu..

Kita sepatutnya salahkan Najib sebab isu dana RM2.6 Billion yang masuk kedalam akaun peribadinya dan juga Skandal 1MDB itu dikatakan antara faktor penyumbang kejatuhan nilai ringgit itu..

Kita salahkan Najib sebab beliau sebagai Menteri Kewangan jelas gagal menangani kejatuhan nilai ringgit ini..

Memang benar lebih dari 100 negara terjejas nilai matawangnya kebelakangan ini..

Tapi.. nilai dollar Singapura hanya merosot 10 peratus.. tapi kenapa nilai ringgit Malaysia merosot melebihi 30 peratus jika dibandingkan nilai dollar Amerika.. kenapa??

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak menggesa rakyat Malaysia agar tidak menuding jari kepada kerajaan semata-mata dalam mencari punca kemerosotan nilai mata wang ringgit.

Katanya, ini kerana, negara ini bernasib baik apabila kerajaannya "mempunyai visi yang jelas serta perancangan mantap yang disusun begitu rapi sekali" bagi membentenginya daripada kesusutan pendapatan petroleum yang dianggar berjumlah RM30 bilion.

"Kita mesti faham, negara kita pada dasarnya berada pada landasan yang betul.

"Apa-apa pun yang berlaku, termasuklah kejatuhan mata wang, faktor-faktor besarnya berada di luar kawalan kita.

"Kita tak boleh salahkan kerajaan kerana lebih daripada 120 negara di dunia ini, nilai mata wang mereka juga jatuh.

"Ada yang lebih ketara kejatuhan nilai mata wang mereka," katanya ketika berucap pada majlis makan malam sempena Mesyuarat Agung Tahunan ke-36 Persatuan Kontraktor Melayu Malaysia (PKMM) di Kuala Lumpur, malam tadi.

Kenyataan defensif Najib itu dibuat ketika beliau sendiri bergelut dengan skandal 1Malaysia Development Berhad (1MDB) yang disebut bank pusat sebagai penyumbang kepada kemerosotan nilai ringgit.

Gabenor Bank Negara Tan Sri Zeti Akhtar Aziz pada 21 September lalu berkata ringgit hanya akan pulih sekiranya isu 1MDB diselesaikan.

“Kita tidak perlukan satu lagi skandal. Kita tidak perlu ketidaktentuan politik. Semua isu berkenaan 1MDB perlu diselesaikan, barulah kita boleh menyaksikan ringgit naik semula,” kata Zeti semasa sesi pembentangan Laporan Kemaskini Ekonomi Malaysia 2015.

Sementara itu, Najib dalam ucapannya malam tadi turut merakamkan penghargaan kepada PKMM yang berikrar memastikan cawangannya di Sarawak membantu kemenangan Barisan Nasional dalam pilihan raya negeri akan datang.

Najib juga, tanpa memperincikan sebarang angka, berjanji memenuhi permintaan Presiden PKMM Datuk Mokhtar Samad yang merayu beliau membantu "dana pengurusan" persatuan tersebut lapor The Malaysian Insider

Jangan salahkan Putrajaya tapi salahkan Najib.. kalau dah tak ada kambing hitam tu.. salahkan Anwar Ibrahim sajalah..


Previous Post Next Post