Pembalakan Punca Tanah Runtuh Di Karak?


Tanah runtuh yang berlaku di Km52.4 Lebuhraya Kuala Lumpur-Karak berhampiran kawasan Lentang-Bukit Tinggi dipercayai berpunca daripada kegiatan pembalakan tidak terkawal di kawasan Hutan Lipur Lentang.

Kebimbangan itu sebelum ini pernah disuarakan Presiden Pertubuhan Pelindung Khazanah Alam Malaysia (Peka) Puan Sri Shariffa Sabrina Syed Akil apabila melihat kegiatan pembalakan tidak terkawal berlaku di hutan itu ekoran projek laluan Tenaga Nasional Malaysia Berhad (TNB) dari Bentong ke Lenggeng Negeri Sembilan.

Tindakan juga dilakukan termasuk menghantar surat bantahan kepada kerajaan negeri selain masalah turut disiarkan di media massa, namun tindakan penguatkuasaan masih longgar menyebabkan pihak yang berkenaan rakus mencabul hutan yang menjadi antara kawasan utama tadahan air di negeri.

"Kerja pembukaan hutan difahamkan bermula sejak akhir Oktober 2013 dan selepas itu, pihak yang berkenaan dengan rakus meneroka hutan di kawasan Hutan Lipur Lentang atas nama pembangunan walaupun ia terletak luar daripada jajarannya.

"Apabila kita mendapat tahu hal ini, Peka menghantar surat secara rasmi kepada kerajaan negeri pada 20 Januari tahun lepas termasuk melahirkan kebimbangan tentang kesan perbuatan tersebut," katanya semalam.

Sabrina berkata, walaupun beberapa siri bantahan dilakukan, namun kegiatan itu masih rancak berlaku menyebabkan hutan semakin gondol sekaligus menjadi antara punca kejadian tanah runtuh yang berlaku petang semalam.

Katanya hujan lebat dan tanah runtuh yang berlaku 6.30 petang semalam turut mengakibatkan kawasan Tanah Aina Fareena dilanda banjir setinggi lebih 1 meter dan ia merupakan kejadian pertama sejak kawasan eko-pelancongan seluas 3 hektar itu dibuka 12 tahun lepas.

Sabrina meminta kerajaan negeri dan pihak berkuasa memandang serius hal ini dan mengambil tindakan drastik menghentikan kegiatan pembalakan secara tidak terkawal itu untuk mengelakkan kejadian yang lebih buruk berlaku termasuk mengakibatkan kehilangan nyawa lapor The Malaysian InsiderPrevious Post Next Post