Vape: Setelah Kenyataannya Bercanggah Dengan Kenyataan Timbalannya, Subramanian Kunci Mulut..


Menteri Kesihatan Datuk Seri Dr S.Subramaniam hari ini bertindak mengunci mulut daripada mengulas isu rokok elektronik atau vape.

Tindakan itu dibuat susulan kenyataan bercanggah yang dikeluarkan Timbalannya, Datuk Dr Hilmi Yahya bahawa tindakan kementeriannya menyerbu kedai vape di seluruh negara sejak beberapa hari lalu adalah ‘agak drastik’.

Subramaniam berkata, mulai hari ini beliau tidak akan mengeluarkan lagi kenyataan berhubung isu vape sebaliknya, menyerahkan tugas berkenaan kepada Jawatankuasa Khas berkaitan vape bagi menjawab segala isu yang berbangkit yang dipengerusikan oleh Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah.

“Kita (menteri) tidak akan keluarkan kenyataan lagi mengenai vape kerana satu jawatankuasa khas mengenainya sudah ditubuhkan dan akan mula bermesyuarat esok.

“Jawatankuasa ini turut disertai Timbalan Ketua Pengarah Kesihatan Awam, Datuk Dr Lokman Hakim Sulaiman, Pengarah Bahagian Kawalan Penyakit, Dr Chong Chee Kheong dan pakar biadang respitori, ” katanya semasa sidang media selepas menghadiri Gotong-Royang Mega Peringkat Kebangsaan pada Ahad.

Tindakan, Kementerian Kesihatan mengharamkan vape dan membuat serbuan diseluruh negara mendapat kritikanpelbagai pihak lapor Free Malaysia Today


Previous Post Next Post