1MDB: Takut Nak Salahkan Mahathir, Najib Salahkan Pembangkang..


Umum mengetahui.. individu-individu yang lantang bersuara mengkritik 1MDB yang diilhamkan oleh Najib ini ialah beberapa pemimpin tertinggi UMNO sendiri..

Tapi dalam cubaannya untuk memperbodohkan rakyat khususnya Mahasiswa yang mendengar auta nya.. Najib meletakkannya kepada pihak Pembangkang pula.. katanya Pembangkang hanya auta mengenai isu ini..

Mahathir bekas Perdana Menteri dan juga mantan Presiden UMNO, Muhyiddin bekas Timbalan Perdana Menteri yang juga Timbalan Presiden UMNO, Mukhriz Menteri Besar Kedah juga dari UMNO..

Tun Dr Mahathir Mohamad berkata, sehingga kerajaan membenarkan audit yang betul oleh juruaudit bukan kerajaan, beliau berhak untuk membuat andaian munasabah dan menganggap bahawa terdapat lebih daripada sekadar tipu muslihat dalam transaksi 1MDB dan RM2.6 bilion yang masuk ke akaun peribadi Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak.

Tan Sri Muhyiddin Yassinsecara terbuka mengkritik cara kontroversi 1Malaysia Development Berhad (1MDB) ditangani, dengan berkata isu itu sangat serius dan bakal menjadi parah.

Bercakap pada wartawan yang bersamanya dalam rombongan rasmi ke Milan, Itali pada 9 Mei lalu, Muhyiddin berkata isu hutang 1MDB merupakan faktor utama kekalahan Barisan Nasional (BN) di Permatang Pauh semalam.

Menteri Besar Kedah Datuk Seri Mukhriz Mahathir turut mempertikaikan cara Putrajaya mengendalikan firma pelaburan 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

Secara khusus Mukhriz bertanya kepada Kementerian Kewangan - yang diketuai Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak - bagaimana tanah di kawasan Tun Razak Exchange di tengah ibu kota boleh dijual begitu murah kepada 1MDB.

Melalui Twitter, Mukhriz bertanya: "Kalau TH (Tabung Haji) sanggup bayar harga begitu tinggi utk tanah kepunyaan 1MDB, apa alasan Kem Kewangan jualnya pd harga begitu murah kpd 1MDB dulu?"

Adakah pemimpin-pemimpin UMNO itu telah terpengaruh dengan auta pembangkang?

Kalau Tun Mahathir pun boleh dipengaruhi oleh pembangkang mengenai isu ini.. hebat betulllah jentera pembangkang...

Laporan berkaitan..

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak mendakwa pembangkang akan kalah sekiranya mereka dicabar untuk membentang fakta berhubung isu 1Malaysia Development Berhad (1MDB). 
Najib mendakwa pembangkang selama ini hanya bercakap 'auta' (tidak benar) mengenai 1MDB yang hakikatnya syarikat itu tidak mempunyai hutang yang membebankan kerajaan dan negara. 
"Ada syarikat negara dari China, beli dengan nilai keseluruhan RM17 bilion (1MDB)... nampak boleh selesai. 
"Mereka nak serang kita melalui peperangan persepsi. 
"Kalau bentang fakta dia kalah... kalau bentang logik dia kalah... kalau lawan rasional dia kalah.. dia lawan apa, dia lawan bukan fakta tetapi auta," katanya ketika berucap di Majlis Perasmian Persidangan Kepimpinan Mahasiswa Nasional 2015 (PEMANAS 3.0) malam tadi. 
Mengulas lanjut, Najib berkata isu 1MDB ini juga telah menjadikan Arul Kanda lebih popular berbanding pengkritik. 
Katanya, penjelasan Arul itu juga membuatkan pengkritik semakin senyap. 
"Apabila muncul isu 1MDB, bila Arul Kanda beri penerangan, saya anggap dia adalah popular di Malaysia. 
"1MDB ditimbulkan melalui persepsi, tetapi realitinya kita dah tegok pencerahan isu itu semakin jelas bahawa penyelesaian itu ada, belum rugi lagi," katanya. 
Sehubungan itu, Najib yakin sekiranya penjelasan diberikan dengan baik, rakyat akan terus bersama kerajaan. 
"Kalau kita dapat terangkan, kita percaya mereka akan bersama kerajaan," tegasnya lapor Malaysiakini

Ni ayat dia yang paling lawak.. "Kalau kita dapat terangkan, kita percaya mereka akan bersama kerajaan,"..

Kah.. kah.. kah..

Bila diberi peluang kepada dia untuk menjelaskan segalanya dalam Dewan dia lari.. dari jauh berani pulak dia bercakap..

Pahlawan Bugis kononnnn....


Previous Post Next Post