Cari Satu Kerja Pun Susah, Kata Ku Li


Tengku Razaleigh Tengku Hamzah hari ini menolak cadangan seorang timbalan menteri yang mencadangkan rakyat melakukan 2 kerja untuk menangani kenaikan kos sara hidup dan berkata, mencari 1 kerja dalam persekitaran semasa sekarang sudah cukup sukar.

Pemimpin veteran Umno itu menambah, beliau sendiri tidak mempunyai kerja, apabila ditanya komennya kepada cadangan Timbalan Menteri Datuk Ahmad Maslan 2 kerja akan membantu rakyat berdepan dengan kenaikan harga barangan yang berlaku kini.

"Masalahnya, adakah ada peluang kerja? Kita kata kalau ada kerja dan gaji tidak cukup, cari kerja lain untuk tingkatkan pendapatan.

"Tetapi masalah yang kita ada sekarang ialah tidak ada kerja. Seperti saya. Saya tak ada satu kerja pun," kata Tengku Razaleigh pada satu sidang media di Kuala Lumpur hari ini.

The Malaysian Insider tidak menghadiri sidang media itu, akan tetapi berjaya memperolehi rakaman kenyataan beliau.

Ahmad Maslan dilaporkan sebagai berkata, mempunyai 2 pekerjaan bukanlah perkara luar biasa kerana ia banyak dilakukan orang di seluruh dunia.

Tetapi cadangannya mengundang cemuhan dan kritikan ramai, dan Ahmad Maslan kemudian mempertahankan dirinya dengan mengatakan beliau mempunyai 3 pekerjaan iaitu sebagai timbalan menteri, ahli Parlimen Pontian dan ketua penerangan Umno.

Tetapi kenyataannya itu dicemuh hebat pelawak tanah air Harith Iskander yang membalas dengan kenyataan di Facebook dan Twitter mengatakan walaupun dikenali sebagai juruacara, penulis dan pelakon, antara lainnya, tidak bermakna dirinya mempunyai banyak pekerjaan.

Menyentuh isu ini, Mufti Perlis Datuk Dr Mohd Asri Zainul Abidin berkata melalui akaun Facebooknya yang seorang menteri perlu bijak dan segera menyelesaikan masalah dihadapi negara dan rakyat.

Ketua Parlimen DAP Lim Kit Siang pula mendesak ahli Kabinet berhenti bersikap seperti "pelawak" dan menilai kembali Bajet 2016 serta membentangkan Pelan Jangka Panjang Ekonomi untuk menyelesaikan masalah kenaikan kos sara hidup.


Previous Post Next Post