Potong Stim Betullah Tuan Ibrahim Tuan Man Ni..


Belum pun sampai seminggu selepas Najib Razak dan Hadi Awang duduk sepentas dengan masing-masing berbaju Melayu merah jambu yang kemudian diikuti dengan seriusnya mahu mewujudkan kerjasama atau "perkahwinan" antara UMNO dengan Pas, segala-galanya kini bagaikan berubah menjadi "pelamin anganku" bakal musnah di pertengahan jalan.

Dalam reaksi terhadap kenyataan sepupu Najib, Hishammuddin Hussein yang meminta Pas lebih mengutamakan Islam dan martabat agama daripada politik sekiranya ingin bekerjasama dengan UMNO,

Tuan Ibrahim Tuan Man membalasnya balik dengan menggariskan enam perkara yang perlu dilakukan terlebih dahulu oleh UMNO.

Kata Timbalan Presiden Pas itu, semua enam perkara itu perlu dilakukan sebagai langkah menunjukkan kepada rakyat, terutamanya yang beragama Islam, kesungguhan UMNO untuk mendaulatkan agama itu.

Enam perkara tersebut ialah:-

- Perdana Menteri, Najib Razak hendaklah bercuti sehingga siasatan Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara dan Audit Negara melengkapkan siasatan dan laporan terhadap 1MDB.

- Menghapuskan cukai GST di mana ia bertentangan dengan Islam kerana mengenakan cukai kepada golongan miskin.

- Mengurangkan pembaziran dan salah guna dana kerajaan dengan mengambil tindakan tegas berdasarkan laporan audit terbaru.

- Mengurangkan perbelanjaan kerajaan dan hidup berjimat kementerian sesuai dengan kejatuhan harga minyak dan kenaikan kos hidup yang kian melambung.

- Menyiasat Yapeim dengan telus dan terbuka serta memastikan mereka yang didapati menyeleweng dibawa ke muka pengadilan.

- Berhenti menganiaya Kelantan dan memulangkan royalti minyak dengan kadar segera.

Aduhh...betul-betul syarat potong stim yang diberi oleh Tuan Ibrahim ini. Nak "kahwin" bagaimana dengan adanya syarat sebegini?

Bagi Najib keenam-enam perkara yang diminta oleh Tuan Ibrahim ini mungkin lebih berat daripada syarat meminang Puteri Gunung Ledang untuk dipenuhinya.

Daripada keenam-enam perkara itu, tentunya yang paling payah untuk Najib memenuhinya ialah saranan bercuti sehingga siasatan terhadapnya berkaitan 1MDB selesai.

Ini kerana Najib ingin menjalinkan kerjasama dengan Pas ialah untuk kelangsungan lebih lama dalam hayat politiknya, manakala cadangan bercuti yang disarankan oleh Tuan Ibrahim itu lebih bermaksud memendekkan nafas politiknya.

Kalau sudah bercuti, untuk apa Najib nak bekerjasama lagi? Jika bekerjasama dalam keadaan Najib setuju bercuti, mungkin orang lain yang akan dapat untungnya?

Kiranya Najib tidak sedia bercuti, maknanya Tuan Ibrahim sudah menunjukkan isyarat kemungkinan akan menjadi penentang paling utama kepada kerjasama UMNO dengan Pas itu.Belum dikira perkara-perkara lain, saranan bercuti yang dicadangkan itu saja sudah cukup memeningkan kepala Najib untuk memenuhinya.

Secara langsung pendirian Tuan Ibrahim ini menunjukkan jalan gelap lebih terbentang di hadapan sebelum gerbang "perkahwinan" kedua-dua parti itu mahu didirikan dan dijadikan kenyataan.

Seterusnya silalah sambung bacaan anda di ( SINI )
Previous Post Next Post