Selain Dicalon Untuk Anugerah Kenyataan Terbangang Menteri, Saranan Ahmad Maslan Juga Dibidas MTUC Dan CEUPACS..


Sebelum ini, Ahmad Maslan membuat saranan itu sebagai salah satu langkah untuk menangani peningkatan kos sara hidup.

Ahmad Maslan turut menjelaskan memiliki dua pekerjaan bukan perkara yang asing dan dilakukan di serata dunia.

Seperti biasa cadangan 'kurang bijak' ataupun dalam lain ayat 'cadangan bodoh' dari Ahmad Maslan yang sememangnya terkenal dengan kenyataan-kenyataan bodoh dipertikai oleh banyak pihak.Selain dari Rafizi Ramli yang mahu mencadangkan supaya kenyataan Ahmad Maslan itu dicalonkan sebagai kenyataan 'terbangang Menteri', MTUC dan CEUPACS turut mempertikaikan kenyataan bodoh itu..

 Setiausaha Agung MTUC berkata, cadangan asal oleh Timbalan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Datuk Ahmad Maslan itu dilihat berpotensi menjejaskan keluarga dan kesihatan pekerja.

Manakala CEUPACS pula melalui Presidennya berkata paling penting kadar upah yang dibayar pada kerja utama mampu untuk menyara kos sara hidup individu berkenaan dan secara keseluruhannya CEUPACS juga tidak menyokong kenyataan bodoh Ahmad Maslan itu..

Baca ni..

KUALA LUMPUR: Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia (MTUC) menggesa Kerajaan untuk menggugurkan saranan supaya mengalakkan golongan berpendapatan rendah memiliki dua kerja dalam satu masa. 
Setiausaha Agungnya, N Gopal Krishnam berkata, cadangan asal oleh Timbalan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Datuk Ahmad Maslan itu dilihat berpotensi menjejaskan keluarga dan kesihatan pekerja. 
"Kajian mendapati memiliki dua pekerjaan boleh membawa impak negatif ke atas kesihatan, produktiviti dan masa bersama keluarga seseorang pekerja. 
"MTUC menggesa Kerajaan supaya memikirkan pendekatan dan merumuskan strategi berkesan bagi memastikan pekerja sama ada sektor swasta atau awam untuk meraih pendapatan mencukupi untuk keluarga serta diri mereka," katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini. 
Dalam pada itu kata N Gopal, pihaknya akan membawa isu berkenaan ke perhatian Kementerian Sumber Manusia dan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak untuk mencari kaedah menaikkan gaji pekerja. 
"Kita berharap kerajaan menarik balik saranan itu dan tidak mengalakkan rakyat memiliki dua pekerjaan. 
"Kita juga berharap pertubuhan majikan untuk tidak menyokong saranan berkenaan," ujarnya.

CEUPACS turut mempersoalkannya kerana mengikut Perkara 5 (Pekerjaan Luar) Pengenalan Tatatertib Pekeliling Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA), seseorang pekerja tidak boleh membuat kerja luar kecuali dibenarkan Ketua Jabatan dan dianggap tugas rasmi selain honoranium ditentukan oleh Perbendaharaan.

KUALA LUMPUR: Produktiviti kakitangan awam yang melakukan dua kerja dibimbangi akan terjejas kerana melakukan tugasan melebihi kemampuan diri. 
Presiden Kongres Kesatuan Pekerja-Pekerja Di Dalam Perkhidmatan Awam (CUEPACS), Datuk Azih Muda berkata, paling penting kadar upah yang dibayar pada kerja utama mampu untuk menyara kos sara hidup individu berkenaan. 
Secara keseluruhannya, kata Azih, CUEPACS tidak menyokong cadangan yang dilontar Timbalan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk Ahmad Maslan. 
"Fokus dalam kerja ini sudah jadi 100 peratus. Tidak boleh fikir soal lain, kecuali fikir hendak makan, hendak bayar sewa rumah, hendak hantar anak ke nursery, sekolah, utiliti, hendak bayar sewa kereta. 
"Kalau penjawat awam diberi kebebasan serupa, macam mana kekuatan kerajaan kalau pegawai perkhidmatan awam buat dua kerja untuk sara kehidupan," katanya kepada Astro AWANI di sini hari ini. 
Sebelum ini, Ahmad Maslan berkata, realiti kehidupan masa kini memaksa individu berpendapatan rendah melakukan dua pekerjaan bagi menjana kewangan untuk menampung kos sara hidup yang semakin meningkat. 
Jelasnya, tindakan sebegitu digalakkan oleh kerajaan sebagai salah satu usaha untuk menangani isu kenaikan kos sara hidup. 
Mengikut Perkara 5 (Pekerjaan Luar) Pengenalan Tatatertib Pekeliling Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA), seseorang pekerja tidak boleh membuat kerja luar kecuali dibenarkan Ketua Jabatan dan dianggap tugas rasmi selain honoranium ditentukan oleh Perbendaharaan. 
Selain itu, ia bukanlah untuk faedah diri, saudara-mara dan badan bukan berasaskan keuntungan dengan kebenaran Ketua Jabatan. 
Ia juga perlu di luar waktu bekerja, tidak menjejaskan prestasi pegawai, serta tidak bercanggah dengan kepentingan perkhidmatan awam sendiri. 
Dalam pada itu, kata Azih, masih belum ada negara luar yang boleh dijadikan asas untuk konsep itu diikuti kalangan penjawat awam ~ AstroAwani

Nampak sangat bengongnya Ahmad Maslan itu.. jadi Menteri tapi undang-undang sendiri pun tak tahu..


Previous Post Next Post