Setelah Hampir 2 Minggu Dipersoalkan, Akhirnya Ketua Pengarah Jelaskan Mengapa YaPEIM Beli Simulator Golf..


Setelah hampir dua minggu (NOW) mempersoal pembelian simulator golf dan meminta Yapeim menjelaskan keperluan memiliki permainan itu yang dilabel sebagai peralatan mewah.. akhirnya Ketua Pengarah YaPEIM menjelaskannya..

Apa punya alasan ni entahlah.. tapi nampak macam satu cubaan untuk memperbodohkan rakyat saja kenyataan dari Ketua Pengarah/Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Yapeim ni..

Katanya "Kita tak guna sumber amal jariah untuk pembelian simulator golf kerana kita jalankan perniagaan dan ada sumber-sumber kewangan sendiri yang kita gunakan untuk kembangkan perniagaan lain,"

Ada sesiapa tanya duit dari mana YaPEIM guna untuk beli Simulator Golf itu?

Persoalannya ialah YaPEIM diwujudkan untuk membantu orang-orang Islam yang susah..jadi sewajarnyalah segala keuntungan yang dijana dari firma perniagaan yang bersangkut paut dengan YaPEIM digunakan untuk kepentingan ummat Islam..

Selain itu katanya, Yapeim mengambil pendekatan membentuk masyarakat untuk bersukan termasuk golf dan menerusi pembelian simulator itu, permainan tersebut boleh dimain tanpa mengira cuaca kerana ia ditempatkan dalam bangunan.

Ini kerja Kementerian Belia Dan Sukan.. bukannya kerja YaPEIM!

Lagipun golongan mana yang YaPEIM sasarkan untuk bermain Golf ini?..adakah golongan yang perlu dibantu oleh YaPEIM mampu untuk bermain Golf?

Kenapa tak cakap terus terang?.. cakaplah "kami beli simulator Golf ini sebagai kemudahan untuk kami berlatih bermain golf dalam negara sebelum kami terbang keluar negara bermain golf disana..

Laporan berkaitan..

Yayasan Pembangunan Ekonomi Islam Malaysia (Yapeim) menafikan dakwaan pihak tertentu mengenai yayasan itu membeli simulator golf menggunakan sumbangan jariah orang ramai.

Ketua Pengarah/Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Yapeim, Datuk Abibullah Samsudin berkata sebaliknya simulator itu dibeli hasil daripada pendapatan perniagaan yayasan itu.

"Kita tak guna sumber amal jariah (untuk pembelian simulator golf) kerana kita jalankan perniagaan dan ada sumber-sumber kewangan sendiri yang kita gunakan untuk kembangkan perniagaan lain," katanya kepada pemberita di Klang hari ini.

Beliau berkata demikian ketika ditemui selepas menyerahkan sumbangan kewangan pendidikan kepada waris 5 sekeluarga yang mati lemas di Air Terjun Belukar Bukit, Hulu Terengganu, Sabtu lepas.

Abibullah berkata simulator golf yang kini ditempatkan di bangunan 9 tingkat milik Yapeim di Petaling Jaya, dekat Klang juga akan dijadikan pusat kecergasan dalaman apabila bangunan itu dinaik taraf kepada hotel bertaraf 4 bintang kelak.

Katanya, Yapeim mengambil pendekatan membentuk masyarakat untuk bersukan termasuk golf dan menerusi pembelian simulator itu, permainan tersebut boleh dimain tanpa mengira cuaca kerana ia ditempatkan dalam bangunan.

Pada 17 Disember lepas, Pusat Pemantau dan Pendedahan Maklumat Nasional (NOW) dilapor mempersoal pembelian simulator golf berkenaan dan meminta Yapeim menjelaskan keperluan memiliki permainan itu yang dilabel sebagai peralatan mewah. – Bernama

Dah jadi macam harta mak bapak depa pulak duit YaPEIM tu.. main belanja saja ikut suka depa..

Betullah kata bekas Majistret sorang tu.. kalau semua ingat akan adanya hidup selepas mati pasti tak akan jadi perkara macam ni...


Previous Post Next Post