Bila Buku Berunsur Seks Dijadikan Buku Teks...


Sungguh ironis.. Ketika Kementerian Dalam Negeri (KDN) memberi amaran akan mengambil tindakan tegas kepada penerbit yang menerbitkan novel berunsur lucah di negara ini.

Panel pemilih bagi Komponen Sastera (Komsas), Kementerian Pendidikan pula menjadikan novel berunsur lucah atau buku seks untuk dijadikan teks di Sekolah Menengah..

Setiausaha Bahagian Kawalan Penerbitan dan Teks Al-Quran Kementerian Dalam Negeri (KDN), Hashimah Nik Jaafar berkata, pihaknya akan menyiasat dengan teliti novel yang dikatakan dijual secara meluas di pasaran dan menjadikan pelajar sekolah selain remaja sebagai sasaran pembaca. 

“Pada kebiasaannya, novel sebegini diterbitkan oleh penerbit yang tiada permit dengan KDN dan pencetak yang tidak ada permit pencetakan. Pihak KDN boleh ambil pelbagai tindakan kepada mereka,”

Malangnya...  Novel Pantai Kasih dikarang oleh Azmah Nordin menjadi polemik di media sosial apabila ia dijadikan sebagai teks Komsas bagi pelajar tingkatan empat.

Novel itu juga berkisarkan profesion doktor dan jururawat di sebuah hospital swasta didakwa mengandungi elemen negatif selain lebih berkonsepkan novel popular.

Novel yang dijadikan Komsas Tingkatan Empat tetapi turut mengandungi unsur lucah dan menonjolkan hubungan negatif antara doktor dan jururawat, sehingga mencetus kemarahan ibu bapa dan orang ramai.

Entah macam manalah novel ini boleh dipilih sidangkan ianya dijangka akan menimbulkan rasa tidak selesa pelbagai pihak selain guru-guru dan juga ibu bapa..

Tentu pening cikgu-cikgu nak menjawabnya terutama cikgu-cikgu wanita bila ada antara perenggan dalam buku itu mereka diminta menjelaskannya oleh anak murid yang nakal..

Guru yang mengajar Komsas sendiri dikatakan jadi keliru bagaimana mahu menerangkan bahagian tersebut dengan baik sedangkan ia jelas berunsur lucah...

Bahagian kontroversi daripada novel popular tulisan Azmah Nordin itu adalah seperti berikut: 

“Bagaikan tidak dapat ditangguhkan lagi, Doktor Sadiz sudah tidak mampu mengawal nafsunya. Raiha telah menjadi mangsa kerakusannya. Tanpa sebarang perencanaan dan tanpa kerelaan Raiha, terlucutlah sel daripada genetik ‘istimewa’ milik Doktor Sadiz ke dalam badan Raiha.  
“Doktor Sadiz terus menyeringai dan terus giat menyempurnakan autopsi ataupun bedah siasat ke atas jasad Raiha yang terhimpit dan terlentang di atas lantai lif itu”. 

Maka tak hairanlah Editor Kanan Bahagian Buku Umum Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP), Shahrul Nizal Mohd Nor turut mempersoalkan pemilihan novel tersebut.

Katanya "Setiap karya harus dibaca sehingga selesai agar memahami struktur penulisan serta mengetahui keseluruhan isi kandungan novel yang dipilih.

“Panel tersebut telah diberi tanggungjawab untuk berperanan memilih karya yang terbaik yang dapat memberi kebaikan serta mempunyai makna kepada masyarakat. Jadi kaji ia terlebih dahulu dulu sebelum membuat pilihan,” katanya.

Laporan berkaitan..

SHAH ALAM - Badan bukan kerajaan (NGO), Yayasan Keprihatinan Komuniti Malaysia (MCCF) menegaskan bahawa novel sastera untuk pelajar sekolah tidak seharusnya mempunyai unsur negatif seperti lucah.

Pengerusinya, Halim Ishak berkata, unsur lucah yang terkandung dalam novel tersebut dikhuatiri boleh merosakkan minda pelajar. 
“Novel yang mempunyai unsur lucah tidak boleh digunakan dalam proses pembelajaran. Ia tidak memberikan pendidikan kepada pelajar dalam konteks sastera. 
“Banyak lagi buku ilmiah yang diterbitkan Sasterawan Negara dan mengapa buku ini tidak dijadikan buku pelajar?,” katanya.

Novel berkisar profesion doktor dan jururawat di sebuah hospital swasta didakwa mengandungi elemen negatif selain lebih berkonsepkan novel popular. 
“Saya sebagai individu yang aktif dalam Persatuan Ibu Bapa dan Guru di Selangor dan Melaka mendapati rata-rata ibu bapa terkejut dan tidak berpuas hati setelah membaca antara kandungan dalam novel tersebut,” kata Halim. 
Katanya, kerajaan melalui Kementerian Pendidikan perlu memandang serius situasi ini dan harus mengambil langkah segera. 
“MCCF mendesak agar novel Pantai Kasih dibatalkan sebagai buku teks tingkatan empat. Kandungannya tidak bersesuaian untuk remaja,” katanya.

Pemilihan dibuat berdasarkan apa?.. kualiti atau kroni?


Previous Post Next Post