Kenyataan Azalina Kononnya Tiada Siapa Boleh Pertikai Keputusan Peguam Negara Adalah Tidak Benar - Yusmadi Yusoff


Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Azalina Othman Said dalam satu kenyataan hari ini ketika memberi respons terhadap tindakan SPRM berkata tiada sesiapa boleh mempertikaikan keputusan peguam negara.

Azalina berkata mengikut Perkara 145 (3) peguam negara mempunyai kuasa yang boleh dijalankan menurut budi bicaranya, untuk memulakan, menjalankan atau memberhentikan apa-apa prosiding bagi kesalahan, selain prosiding di hadapan Mahkamah Syariah, Mahkamah Anak Negeri atau Mahkamah Tentera.

Nampak macam betul saja kenyataan Azalina tu.. nampakmacam betullah sebab bukan bidang aku tu..

Sebenarnya tak betul apa yang Azalina kata tu menurut Yusmadi Yusoff..

Baca ni..

Kenyataan tak benar oleh Menteri yg juga graduan undang-undang.
Keputusan pendakwaan Peguam Negara boleh dicabar sekiranya terdapat perkara-perkara seperti Mala Fide (niat jahat) dan lain-lain semasa beliau membuat pertimbangan keputusan pendakwaan (prosecutorial power) tersebut.

Cabarannya ialah 'bukti/keterangan'! Sebab kebanyakkan keputusan dibuat 'within his own four walls'.

Org awam tak ada akses kepada proses bagaimana keputusan tersebut dibuat.

Isunya ialah 'Prosecutorial Accountability'. Saya pernah bahas perkara ini di dewan. Malah inilah isu penting ketika Kerajaan perlu membuat keputusan samada untuk mahu memberi kuasa Pendakwaan kpd SPRM atau pun tidak.
Hujah saya, kalau rakyat tak beri mekanisme 'check and balance' e.g Prosecutorial Accountability terhadap keputusan Peguam Negara seperti sekarang, kuasa pendakwaan juga perlu diberi kpd SPRM.

Keadaan ideal andaian Perlembagaan seperti Fasal 145 seolah-olah Peguam Negara juga adalah 'Peguam Rakyat' yg mewakili kepentibgan rakyat sukar nak dibuktikan apabila banyak keputusan-keputusan lebih memihak kpd kepentingan kerajaan mengatasi krpentingan rakyat.

Parlimen perlu digesa agar mekanisme 'Prosecutorial Accountability' serperti di UK dan Amerika Syarikat dilaksanakan di Malaysia.

Ada pepatah Melayu kata "Sepandai pandai tupai melompat akhirnya akan jatuh ke tanah juah" InsyaAllah

Kenyataan Yusmadi ini datangnya dari ( SINI )Previous Post Next Post