Menurut Mukhriz beliau mendengar kenyataan dikeluarkan "sebahagian daripada kepimpinan UMNO negeri diketuai Ahmad Bashah" di Alor Setar petang tadi.
Mengenai alasan dikemukakan Ahmad Bashah bagi mewajarkan desakan mereka supaya Mukhriz digantikan, beliau berkata, rakyat berhak menilai prestasi dan keberkesanan tugas dijalankannya bersama kepimpinan parti seluruh negeri sejak hari pertama BN kembali mentadbir Kedah selepas pilihan raya umum ke-13.
"Seperti yang telah dinyatakan sebelum ini, saya memegang amanah untuk berkhidmat dengan sebaiknya demi kesejahteraan dan kemakmuran rakyat.
"Rakyat dan pengundi jua yang akan menilai kemampuan pentadbiran saya," katanya.
KENYATAAN AKHBAR
Saya mendengar kenyataan yang dikeluarkan oleh sebahagian daripada kepimpinan UMNO Negeri yang diketuai oleh Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Kedah, YB Dato’ Seri Ahmad Bashah Md Hanipah di Alor Setar petang tadi.
Kedudukan saya sebagai Menteri Besar adalah atas mandat dan kepercayaan yang diberikan oleh rakyat dan juga atas perkenan Ke Bawah Duli Yang Maha Mulia Sultan Kedah setelah dicadangkan oleh YAB Perdana Menteri.
Saya menyerah kepada Rakyat jelata untuk menilai prestasi dan keberkesanan kerja buat saya bersama kepimpinan parti seluruh negeri sejak hari pertama Barisan Nasional kembali mentadbir Kerajaan Negeri Kedah pada pilihanraya umum ke13.
Seperti yang telah dinyatakan sebelum ini, saya memegang amanah untuk berkhidmat dengan sebaiknya demi kesejahteraan dan kemakmuran rakyat. Rakyat dan pengundi jua yang akan menilai kemampuan pentadbiran saya.
DATO’ SERI HJ MUKHRIZ TUN MAHATHIR
Alor Setar
20 Januari 2016
Pakai nganga lagi la Ahmad Bashah tu nak jadi MB..