Lupakan 'Bebas Anwar', Cari Hero Baru.. Zaid Ibrahim Kata..


Bekas Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Zaid Ibrahim mahu Pakatan Harapan, khususnya, PKR menamatkan tumpuan terhadap cubaan membebaskan bekas Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim tetapi sebaliknya melihat bagaimana impiannya dapat dilaksanakan.

Sambil menyifatkan pemenjaraan Anwar berhubung kes Liwat II sebagai malang, beliau menggesa pembangkang supaya bergerak ke hadapan dan berusaha memenuhi impian Anwar. 

"Mereka perlu bercakap tentang idea, cita-cita, perjuangannya untuk membebaskan bangsa Melayu daripada belenggu. Mengenai maqasid syariah dan ideanya mengenai Islam.

"Usahakan ini agar ia mampu dilaksanakan dan bukan hanya memberi tumpuan untuk membebaskannya," katanya.

Menurut Zaid, pakatan pembangkang terlalu menghabiskan masa memberi tumpuan dalam cubaaan untuk membebaskan Anwar.

"Ini adalah perkara yang malang buat pembangkang, mereka tidak mempunyai pemimpin seperti Anwar.

"Tetapi mereka perlu mencari seorang wira baru," katanya.

Zaid yang pernah berjuang bersama PKR bercakap dengan Malaysiakini dalam satu wawancara di kediamannya pada Selasa lalu.

Ditanya pandangannya mengenai dakwaan DAP terlalu dominan dalam gabungan baru yang dikatakan sebagai antara punca perpecahan Pakatan Rakyat, Zaid berkata beliau tidak fikir begitu. 

"Saya tidak percaya DAP mendominasi pembangkang. Ia adalah kerana mereka cekap (dalam organisasi) dan mahir menggunakan teknologi.

"Masalahnya yang lain tidak menonjol apabila sesuatu isu timbul. Lihat Lim Guan Eng, Lim Kit Siang, Tony Pua. Mereka mencipta imej ini dan seolah-olah kelihatan ke hadapan.

"Yang lain dilihat seolah-olah lembap dan ini wujudkan persepsi bahawa orang Cina mendominasi," katanya.

Zaid berharap parti lain dalam pembangkang terutamanya Parti Amanah Negara yang baru ditubuhkan akan lebih ke hadapan.


Previous Post Next Post