Selain Dari Derma RM2.6 Billion, Najib Juga Akui Terima RM42 Juta?


Yang jelas dalam hal ini kita perlu hormat Najib sebab beliau sebenarnya amat jujur serta berani mengakui selain dari menerima derma berjumlah RM2.6 Billion.. beliau juga akui terima RM42 Juta dari SRC International..

Beliau tidak menyembunyikannya tapi mendedahkannya meskipun tahu beliau akan menjadi sasaran kritikan rakyat kebanyakkan kecuali macai..

Yang membezakan antara derma RM2.6 Billion itu dan RM42 Juta yang masuk ke akaunnya ialah penderma RM2.6 Billion itu diketahui siapa pendermanya oleh Najib.

Tapi RM42 Juta ni dia tak tahu duit itu disalurkan melalui 2 pengantara.

Beruntungnya dia... mungkin ini apa yang dikatakan oleh orang tua-tua.. Tuah ayam nampak dikaki.. Tuah manusia siapa yang tahu?..

Tuah badan lah katakan..

Jadi apa yang disiarkan oleh Sarawak Report dan The Wall Street Journal pada 2 Julai tahun lepas iaitu wang RM2.6 bilion dan RM42 juta dipindahkan melalui AmPrivate Banking menerusi Gandingan Mentari dan Ihsan Perdana itu benarlah..

Laporan berkaitan..

Datuk Seri Najib Razak mengakui dalam plidingnya, RM42 juta daripada SRC International Sdn Bhd dimasukkan ke dalam akaun bank peribadinya, tetapi menambah beliau tidak mengetahui ia disalurkan melalui 2 pengantara. 
Kenyataan bertulis yang ditunjukkan kepada The Malaysian Insider itu, adalah jawapan kepada pembelaan Tun Dr Ling Liong Sik bagi saman fitnah yang difailkan Najib pada Oktober lalu terhadap bekas presiden MCA itu. 
Dr Ling berkata, perdana menteri tidak layak memimpin Malaysia selepas menerima sumbangan RM2.6 bilion daripada seorang penderma di Timur Tengah dan sejumlah RM42 juta daripada firma milik Kementerian Kewangan itu, yang merupakan bekas anak syarikat 1Malaysia Development Berhad (1MDB). 
Najib mengakui dalam plidingnya, RM42 juta daripada SRC International dimasukkan ke dalam akaun bank peribadinya tetapi berkata beliau tidak tahu wang itu disalurkan melalui 2 pengantara seperti didakwa Dr Ling. 
Kedua-dua pengantara yang dirujuk adalah Gandingan Mentari Sdn Bhd dan Ihsan Perdana Sdn Bhd. 
"Oleh itu, defendan (Dr Ling) perlu membuktikannya," kata Najib dalam kenyataan itu yang difailkan pada 12 Januari melalui firma guaman Tetuan Hafarizam Wan & Aishah Mubarak. 
Dr Ling dalam pembelaannya sebelum ini berkata, laman web pemberi maklumat iaitu Sarawak Report dan The Wall Street Journal melaporkan pada 2 Julai tahun lepas, wang RM2.6 bilion dan satu lagi transaksi (RM42 juta) dipindahkan melalui AmPrivate Banking menerusi Gandingan Mentari dan Ihsan Perdana. 
Perdana menteri berkata kes itu sedang disiasat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dan beliau tidak mahu mengatasi agensi anti rasuah itu.
Najib berkata beliau akan memberi kerjasama sepenuhnya kepada agensi yang menjalankan siasatan secara bebas dan telus. 
"Plaintif (Najib) mempunyai hak menangani isu ini (jika perlu) selepas siasatan selesai," katanya. 
Sarawak Report mendakwa RM2.6 bilion dipindahkan sebelum pilihan raya umum 2013 adalah hanya sebahagian daripada sejumlah wang yang dimasukkan ke akaun AmBank sama dalam tempoh itu selepas 2011. 
SPRM mengesahkan RM2.6 bilion itu sumbangan politik daripada individu tidak dinamakan dari Timur Tengah. 
Najib enggan mengulas mengenai RM42 juta daripada SRC tetapi berulang kali menafikan menyalah guna wang rakyat untuk kepentingan peribadi dan sebaliknya menuduh pihak yang berkonspirasi untuk menjatuhkannya. 
Dr Ling berkata, presiden Umno itu gagal mendedahkan identiti penderma, sumber dana dan bagaimana ia digunakan. 
Bekas presiden MCA itu juga berkata, tidak ada sebab yang sah mengapa SRC menyalurkan RM42 juta ke dalam akaun peribadi Najib dan mengapa beliau secara peribadi menerima sejumlah wang yang amat besar. 
Beliau berkata walaupun Najib pada 8 Disember tahun lepas mengaku menerima wang itu sebagai derma, beliau tidak menyalurkan wang itu ke dalam akaun Umno. 
Dalam saman balas yang difailkan pada bulan lalu, Dr Ling mendakwa Najib menyalahgunakan proses mahkamah dan tidak mengambil tindakan saman fitnah terhadap orang lain, termasuk pemimpin Umno yang berkali-kali mengkritik tingkah laku dan integriti beliau. 
Sehubungan itu, Dr Ling berkata Najib mewujudkan persepsi masyarakat yang pemindahan wang itu bukan untuk tujuan sah dan beliau tidak jujur dan telus. 
Pengurusan kes akan datang di hadapan Hakim Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur John Louis O'Hara ditetapkan pada 18 Februari ~ The Malaysian Insider

Tapi... macai tak kisah ini semua.. bila tiba pilihanraya dapat upah RM20 atau RM30, dapat makan nasi bungkus dengan teh ais dah cukupdah..


Previous Post Next Post