Alahai.. Malaysia Tidak Mampu Bersaing Tanpa Pekerja Bangladesh?


Kata Presiden Majlis Belia Selangor, Datuk Irmohizam Ibrahim pada Perhimpunan Agung Tahunan Majlis Belia Selangor ke-32, di Resort dan Pusat Konvensyen Intekma UiTM

“Malaysia perlu pekerja asing di sektor pembinaan, kilang, perladangan dan pertanian,” Jelas Ahli Parlimen Kuala Selangor itu, tanpa 1.5 juta warga Bangladesh ia akan menyebabkan ekonomi Malaysia lambat dan kurang berdaya saing.

“Tanpa pekerja asing memenuhi sektor, ini boleh menyebabkan ekonomi Malaysia lambat dan kurang bersaing,” kata beliau lagi.

Persoalannya disini ialah adakah negara-negara maju seperti Amerika, Jepun, Australia, Britain, Jerman dan lain-lain negara maju membawa masuk warga asing beramai-ramai bagi membolehkan ekonomi mereka berdaya saing dan negara mereka maju?

Mereka tidak mengguna pakai kaedah yang disebut oleh pemimpin UMNO itu.. iaitu bawa masuk bangla ramai-ramai..

Tetapi kesemua negara-negara tersebut beralih dari menggunakan tenaga manusia sepenuhnya kepada automasi dan robotik.

Memang tidak dapat dinafikan dalam sektor pembinaan automasi kurang perlaksanaannya tapi untuk sektor pengilangan, perladangan dan pertanian ianya mampu menyumbangkan peningkatan dari segi pengeluaran.

Jika dibandingkan kualiti produk antara hasil kerja Bangla-bangla yang nak dibawa masuk ke Malaysia oleh syarikat anak Zahid Hamidi itu dengan Sistem automasi ataupun Robotik yang diguna pakai dalam sektor pengilangan, perladangan dan pertanian, sistem automasi dan robotik terbukti jauh lebih baik.

Sehingga hari ini sebahagian besar syarikat pembuatan di Asia mahupun di dunia melaksanakan pengeluaran dengan automasi.

Apa dah jadi dengan polisi Kerajaan untuk menggalakkan industri pembuatan menggunakan sepenuhnya automasi untuk meningkatkan kualiti produk serta berdaya saing?

Dah dikuburkan sempena kemasukkan Bangla-bangla yang akan mennjadikan kroni Zahid Hamidi kaya-raya ini ke?

Laporan berkaitan..

SHAH ALAM: Malaysia memerlukan pekerja asing dari Bangladesh bagi memastikan pertumbuhan ekonomi negara terus mampan.

Menurut Presiden Majlis Belia Selangor, Datuk Irmohizam Ibrahim, warga belia tidak perlu bimbang mengenai hasrat kerajaan kerana warga asing ini hanya akan ditempatkan di sektor yang kurang diminati untuk diceburi rakyat tempatan.

“Wahai belia Selangor jangan bimbang, mereka (warga Bangladesh) ini hanya terlibat dalam sektor anak muda Malaysia kurang ceburi.

“Malaysia perlu pekerja asing di sektor pembinaan, kilang, perladangan dan pertanian,” kata pada Perhimpunan Agung Tahunan Majlis Belia Selangor ke-32, di Resort dan Pusat Konvensyen Intekma UiTM, di sini hari ini.

Jelas Ahli Parlimen Kuala Selangor itu, tanpa 1.5 juta warga Bangladesh ia akan menyebabkan ekonomi Malaysia lambat dan kurang berdaya saing.

“Tanpa pekerja asing memenuhi sektor, ini boleh menyebabkan ekonomi Malaysia lambat dan kurang bersaing,” kata beliau lagi.

Sebelum ini, kerajaan digesa membersihkan kebanjiran pendatang asing sedia ada dalam negara sebelum membawa masuk 1.5 juta pekerja Bangladesh, kata Persekutuan Pengilang-pengilang Malaysia (FMM).

Bagaimanapun, kenyataan itu berbeza dengan alasan diberikan Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi yang berkata kemasukan 1.5 juta pekerja Bangladesh bagi memenuhi permintaan pemain industri.

Negara orang melangkah ke hadapan.. negara kita ulak melangkah ke belakang.. kah.. kah.. kah...


Previous Post Next Post