Anugerah Tendar Balak: Azmin Dan EXCO Tak Terlibat - Jabatan Hutan


Jabatan Perhutanan Negeri Selangor (JPNS) hari ini menjelaskan Menteri Besar Selangor Datuk Seri Mohamed Azmin Ali dan barisan exco negeri tidak terlibat dalam penganugerahan tender balak bagi tanah yang terlibat dalam 2 projek jajaran talian penghantar elektrik.

Penjelasan itu merujuk kepada jajaran talian elektrik dari Mahkota Cheras ke Mahkota Cheras Hartamas dan dari Bukit Tarek ke Chubadak yang sebelum ini dipertikaikan aktivis pro-PKR, Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM).

"JPNS menegaskan, menteri besar dan ahli-ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri (MMKN) tidak terlibat dalam proses menilai mana-mana permohonan yang diterima JPNS untuk tujuan ini.

"JPNS juga ingin mengulangi komitmen jabatan untuk menjamin proses yang terbuka dan telus dalam mengamalkan sistem pengurusan hutan secara berkekalan.

"Ia selaras dengan dasar kerajaan negeri yang berteraskan kebertanggungjawaban, ketelusan dan keterbukaan," kenyataan jabatan itu dipetik.

Menurut kenyataan itu, satu penilai permohonan untuk mengeluarkan hasil tanah itu, yang dikenali sebagai Jawatankuasa Pengurusan Perhutanan Negeri Selangor, melantik 2 kontraktor bagi mengeluarkan hasil tanah kawasan terlibat.

Jawatankuasa itu berpuas hati dengan kerja 2 kontraktor itu yang diberikan lesen selama 6 bulan bagi melakukan kerja mengeluarkan hasil dari tanah yang terlibat.

Sebelum ini, pengasas SAMM Badrul Hisham Shaharin mendakwa kerajaan Selangor tidak telus dan menganugerahkan tender pembalakan secara terus kepada 2 syarikat.

Dakwaan itu bagaimana pun dinafikan Azmin yang menganggapnya tuduhan tidak berasas lapor The Malaysian Insider


Previous Post Next Post