Khairuddin Buat Laporan SPRM Terhadap Peguam Negara


Bekas naib ketua Umno Bahagian Batu Kawan, Datuk Seri Khairuddin Abu Hassan hari ini membuat laporan kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) terhadap Peguam Negara Tan Sri Mohamed Apandi Ali kerana salah guna kuasa.‎

Beliau yang hadir di bangunan SPRM kira- kira jam 11 pagi berkata, laporannya itu bertujuan agar SPRM menjalankan satu siasatan salah guna kuasa Apandi yang membabitkan kes derma RM2.6 bilion dan SRC International melibatkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak. 

"Kita meminta SPRM menyiasat sama ada wujud atau berlakunya apa-apa unsur salah guna kuasa ataupun cuai jenayah beliau atas pendirian sikap peguam negara untuk membebaskan PM daripada 2 isu utama yang menjadi polemik pada isu di tanah air kita pada hari ini.

"Iaitu kes wang derma RM2.6 bilion dan juga kes wang syarikat SRC International yang berjumlah kurang RM42 juta ," katanya kepada pemberita di hadapan bangunan SPRM di Putrajaya hari ini.

Bekas pemimpin Umno yang pernah ditahan mengikut Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-langkah Khas) 2012 (Sosma) itu mempersoalkan tindakan Apandi yang mengadakan sidang media mengarahkan SPRM menutup fail terhadap Najib.

"Siapa peguam negara hendak campur tangan dalam hal ehwal pentadbiran SPRM?

"Apakah beliau mempunyai kuasa untuk berbuat demikian?

"Pada hemat saya juga, Apandi ini namanya dulu dikemukakan Najib kepada Agong untuk mengantikan tempat peguam negara lama, Tan Sri Gani Patail yang dibuang tanpa asas kukuh ini membawa erti Najib pilih Apandi sebagai peguam negara ," katanya lapor The Malaysian Insider


Previous Post Next Post