Zahid Hamidi Tangguh Pengambilan Pekerja Asing Serta-merta..


Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi mengumumkan penangguhan pengambilan semua pekerja asing dari negara sumber berkuat kuasa serta merta.

Katanya, penangguhan itu turut melibatkan pengambilan pekerja dari Bangladesh.

"Hari ini, saya ingin mengumumkan bahawa kerajaan telah mengambil keputusan untuk melakukan penanggguhan pengambilan semua pekerja asing dari semua negara sumber termasuk Bangladesh," katanya.

Beliau berkata demikian dalam sidang media selepas mengadakan majlis mesra Timbalan Perdana Menteri bersama anggota tentera di Kem Muara Tuang, di sini, hari ini.

Tambahnya, penangguhan ini akan berjalan sehingga kerajaan berpuas hati terhadap keperluan sebenar tengaga kerja asing sebagaimana yang diperlukan industri.

Ia juga bagi membolehkan kerajaan mengkaji pelbagai perkara terutama melibatkan pembayaran levi dua tahap.

"Penangguhan ini dibuat bagi pihak membolehkan kerajaan meneliti semula keputusan terhadap pembayaran levi dua tahap atau two tear levi program.

"Selain itu, ia bagi membolehkan tumpuan kepada program pengajian semula serta melakukan penguatkuasaan untuk menentukan tidak ada pekerja-pekerja asing yang baharu dibawa ke Malaysia dan mana-mana pekerja yang tidak ada dokumen atau melebihi tempoh tinggal di Malaysia, mereka akan ditangkap,ditahan dan dihantar pulang ke negara asal mereka," jelasnya.

Ahmad Zahid berkata, majikan juga disaran agar lebih mengutamakan pekerja tempatan bagi memenuhi keperluan tenaga kerja dalam syarikat mereka.

Sementara itu, Ahmad Zahid juga menyeru golongan belia supaya mengisi kekosongan pelbagai kekosongan kerja sedia ada.

Menurutnya, belia perlu menyahut seruan kerajaan untuk mengambil-alih tempat semua pekerja asing dan menjadi tenaga kerja utama di negara ini untuk pembangunan ekonomi negara lapor AstroAwani


Previous Post Next Post