Luahan Seorang Bangla Dalam Isu Bawa Masuk 1.5 Juta Bangla... (Video Inside)


Pada 25 Jun lepas, Ahmad Zahid yang juga Menteri Dalam Negeri dilaporkan berkata sebanyak 1.5 juta pekerja dari Bangladesh akan dibawa ke Malaysia secara berperingkat dalam tempoh tiga tahun bagi memenuhi permintaan majikan daripada pelbagai sektor.

Beliau juga dilaporkan berkata usaha untuk membawa masuk pekerja asing dari Bangladesh sebanyak 1.5 juta orang itu hanya akan dilakukan selepas menghantar pulang pekerja asing tanpa izin yang berada di negara ini.

Malangnya tindakan tersebut telah dipersoalkan oleh pelbagai pihak antaranya Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia dan Persekutuan Majikan Malaysia (MEF) serta Pembangkang dan juga Netizens yang tidak makan dedak.

Setiausaha Agung MTUC menegaskan ini bertentangan dengan objektif Rancangan Malaysia ke-11 (RMK11) iaitu mengurangkan kebergantungan pekerja asing berkemahiran rendah.

"Adakah ini sesuai? Apabila kita mendapat kemerdekaan, kedudukan kita dengan Singapura ataupun Korea tiada beza. Tapi lihat di mana tahap Malaysia sekarang?" Soal beliau..

Pengarah Eksekutif Persekutuan Majikan Malaysia (MEF) Datuk Shamsuddin Bardan turut sependapat, mengatakan peluang pekerja tempatan akan lebih terjejas dengan kemasukan pekerja asing di negara ini.

"Sebenarnya kalau kita lihat pada tahun ini, pasaran kerja memang agak lembap. Ini kita ketahui kerana terutamanya di sektor awam, kerajaan ada polisi tidak mengambil pekerja baharu,"

Biarpun mendapat bantahan Kerajaan meneruskan juga rancangan tersebut dengan menandatangani MOu dengan Kerajaan Bangladesh..

Bagaimanapun dalam cubaannya untuk memperbodohkan rakyat Menteri Sumber Manusia, Datuk Richard Riot menyangkal dakwaan bahawa negara ini akan membawa masuk 1.5 juta pekerja Bangladesh.Setelah itu.. tiba-tiba pula Zahid Hamidi mengumumkan Kerajaan menangguhkan cadangan membawa masuk lagi 1.5 Juta Bangla tersebut..

Malangnya pihak Kerajaan Bangladesh menafikan pengumuman Zahid itu, mereka mengangggap kenyataan Zahid itu sekadar untuk meredakan kemarahan rakyat..

Nampaknya bukan sahaja rakyat Malaysia mempertikaikan usaha Zahid untuk membawa masuk 1.5 Juta Bangla itu.. malah rakyat Bangladesh yang berada di negara kita ini turut mempersoalkannya..

Lihat video di bawah ini..


BIADAP ~ Bangla kata Najib Razak BxDxH
BIADAP ~ Bangla Kata Government Najib Razak Bodoh- Yg Lama Pun Tak Ada Kerja Lagi Mau Angkat Yang Baruvisit & like Informasi Malaysia Kinimore@ Amboi Media Network
Posted by Informasi Malaysia Kini on Tuesday, March 1, 2016
Previous Post Next Post