Naib Presiden Kanan Yang Terlibat Skandal 1MDB, Tinggalkan Bank BSI


Seorang kakitangan bank swasta yang yang mengendalikan transaksi antara Bank BSI dengan 1Malaysia Development Berhad (1MDB) telah meninggalkan bank tersebut.

Yak Yew Chee, seorang naib presiden kanan di BSI sedang menghadapi siasatan berhubung pengubahan wang haram yang dikaitkan dengan 1MDB.

"Beliau bukan lagi kakitangan bank ini," kata jurucakap bank tersebut.

Yew Chee dikaitkan sebagai individu utama dalam siasatan pengubahan wang haram, menurut dokumen yang dikeluarkan di Mahkamah Tinggi Singapura.

Singapura sedang menjalankan siasatan pengubahan wang haram ke dalam akaun bank dikaitkan dengan 1MDB, yang mencetuskan tindakan undang-undang di tiga benua.

Yew Chee mengambil cuti tanpa gaji selama lima bulan sejak tahun lalu manakala BSI menyiasatnya atas dakwaan salah laku yang berkaitan dengan akaun pelanggan, menurut dokumen mahkamah. 

Beliau kembali semula ke BSI pada bulan Oktober dan gaji bulanan terakhirnya hampir S$83,000 pada 27 Januari, menurut afidavit mahkamah.

Beberapa akaun Yak di Singapura disiasat dan telah dibekukan bersama-sama sejumlah S$ 9.7 juta, menurut dokumen mahkamah ~ MalaysiaGazettePrevious Post Next Post