Antara DAP Dan PKR, Siapa Tamak? Siapa Angkuh?


Orang kata.. Jika kita berdiri dari tempat yang berbeza, maka berbezalah juga pemandangan kita.. begitu juga bila kita memberi pandangan tanpa merujuk sejarah.. maka berbezalah juga pandangan kita..

Tunduk dianggap bacul.. menentang dianggap pengkhianat.. sedap saja depa label..

Setelah bertembung di Kerusi DUN Mulu, Mambong, Ngemah, Simanggang dan Murum. antara DAP dan PKR.. berkatalah Guan Eng..

"Jika satu kerusi, kita boleh memahami. Kita boleh cuba untuk ketepikannya tetapi (ini sekurang-kurangnya) lima kerusi, bagaimana kita boleh ketepikannya?

"Kami rasa bahawa DAP telah ditipu," katanya kepada pemberita di luar pusat penamaan calon Senadin di Miri hari ini.

Menurut Lim, tidak ada komitmen daripada PKR untuk mematuhi perjanjian Pakatan Harapan supaya mereka tidak bertanding melawan antara satu sama lain.

Timbalan Presiden PKR Datuk Seri Azmin Ali hari ini mengesahkan bahawa beliau memberi kuasa kepada PKR Sarawak untuk menurunkan calon parti berkenaan di lima kerusi yang menjadi perbalahan dengan DAP.
Apa yang kita perlu tahu ialah..

Terdapat 5 kerusi (Mulu, Murum, Ngemah, Mambong & Simanggang) yang bertindih selepas proses penamaan calon pagi tadi.

FAKTA

- N78 : Mulu - Kerusi baru yang dahulunya dikenali sebagai DUN Belaga. Pada tahun 2011, DUN ini ditandingi oleh PKR mewakili Pakatan Rakyat.

- N66 : Murum - Kerusi baru yang dahulunya dikenali sebagai DUN Telan Usang. Pada tahun 2011, DUN ini ditandingi oleh PKR mewakili Pakatan Rakyat.

- N49 : Ngemah - Kerusi ini pada tahun 2011 ditandingi oleh PKR mewakili Pakatan Rakyat.

- N19 : Mambong - Kerusi baru yang dahulunya dikenali sebagai DUN Bengoh. Pada tahun 2011, kerusi ini ditandingi oleh PKR mewakili Pakatan Rakyat.

APA YANG BERLAKU ?

1. Azmin Ali dan Nurul Izzah telah diberikan mandat selaku Timbalan Presiden & Pengarah Jawatankuasa Pilihanraya untuk berunding dengan tuntutan DAP terhadap kerusi ini.

2. Biarpun telah dipersetujui secara prinsip untuk pertandingan 1 lawan 1, PKR Negeri Sarawak tetap meminta pimpinan pusat untuk mempertahankan kerusi terbabit memandangkan kerusi tersebut asalnya disandang oleh PKR dan calon-calon PKR telah bekerja sejak sekian lama biarpun tewas dalam PRN 2011.

3. Azmin tegas mempertahankan maruah PKR dan anggota yang telah bekerja keras sekian lama. Azmin cuba menghubungi Lim Guan Eng berkali-kali sehari sebelum penamaan calon tetapi tidak dijawab dan mendapat maklum bahawa Lim Guan tidak mahu meneruskan rundingan.

4. DAP yang diwakili oleh Lim Guan Eng tidak mahu meneruskan rundingan biarpun dirayu oleh PKR sehingga ke saat akhir. DAP tetap berkeras.

Lihat bagaimana Naib Presiden PKR, Shamsul Iskandar merayu kepada DAP demi maruah parti. 

Beberapa jam sebelum penamaan calon, PKR hari ini memohon pemimpin veteran DAP Lim Kit Siang agar menarik balik tuntutan terhadap kerusi-kerusi yang akan ditandingi PKR di Sarawak.

Naib Presiden PKR Shamsul Iskandar Mohd Akin berkata, pihaknya turut berkongsi 'aspirasi' Lim yang mahu memastikan pertandingan satu lawan satu dalam pilihan raya itu, 7 Mei depan.

"Justeru atas semangat tersebut, kami memohon kepada beliau untuk membantu pembinaan pakatan yang berteraskan keseimbangan, saling menghormati dan saling berkongsi.

"Kami merayu Lim Kit Siang untuk menarik semula tuntutan terhadap kerusi-kerusi yang telah ditandingi oleh KEADILAN dan telah diselaras oleh kami hampir sedekad.

"Dengan hanya tinggal beberapa jam sebelum penamaan calon, kami tegas menggesa YB Lim Kit Siang untuk kembali ke meja rundingan dan menjamin situasi menang-menang," katanya. 

SEKALI LAGI SIAPA YANG TAMAK & ANGKUH ???
Previous Post Next Post